Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, miercuri, că a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a șapte aleși locali (doi primari, un viceprimar și patru consilieri locali). Între aceştia se numără şi Viorel Constantin, un consilier local al comunei Borleşti, din judeţul Neamţ.
ANI precizează că, în perioada exercitării mandatelor de consilier local, SC Constantin Librar Prest SRL (societate comercială în cadrul căreia Viorel Constantin deţine calitatea de asociat în solidar cu soţia sa, care, în plus, deţine şi funcţia de administrator al societăţii) a emis facturi fiscale în cuantum de 21.478,35 de lei către Primăria comunei Borleşti (acte justificative pentru vânzarea/cumpărarea de produse şi/sau servicii, respectiv înscrisuri sub semnătură privată, prin care se constată executarea unor operaţiuni comerciale), obiectul tranzacţiei între societatea comercială şi primărie fiind furnizarea de produse alimentare şi non-alimentare, încălcând, astfel, dispoziţiile articolului 90, alineatele (1) şi (2), din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „consilierii locali care au funcția de administrator, precum și calitatea de asociat la societățile comerciale cu capital privat, nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte. Prevederile alineatului (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de către soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.
„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, precizează reprezentaţii Agenţiei Naţionale de Integritate.
Comentarii