HomeReligie

Conflict între Biserică și Justiție

Clericii nu au voie să apară în fața judecătorilor fără binecuvîntare de la superiori. Legile laice prevăd ca un martor care nu se prezintă la proces să fie amendat de instanță. Acest lucru i s-a întîmplat unui preot care a asistat la o dispută armată între un tînăr și un polițist.

 

 

Biserica are regulile ei, iar preotul Constantin Barbacaru a preferat să asculte de șefii în sutane, în defavoarea regulilor laice. Părintele Constantin Berbecaru a fost pus martor într-un proces de ultraj care se judecă la Judecătoria Roman.

În seara de 1 mai 2011, în jurul orei 20.40, șeful Postului de Poliție Icușești, agentul principal Ovidiu Barzaghideanu, după finalizarea misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la cimitirul din satul Bătrînești, din comuna Icușești, s-a oprit la locuința unei familii din localitate, pentru aplanarea unei stări conflictuale.

După ce i-a liniștit pe scandalagii, în momentul în care polițistul s-a deplasat spre mașina de poliție, a fost interpelat de Ioan Vieru, de 31 de ani, care, fiind băut bine și avînd asupra sa un topor, l-a amenințat cu moartea pe agentul de poliție și a încercat să-l lovească cu toporul, pe motiv că șeful de post a aplicat sancțiuni contravenționale, în repetate rînduri, membrilor familiei sale.

Polițistul a efectuat somație verbală, după care a executat un foc de avertisment în plan vertical. Întrucît Vieru a încercat să-l lovească, cu toporul, Ovidiu Barzaghideanu a executat un foc asupra agresorului, rănindu-l în piciorul drept. Totul s-a întîmplat sub privirile îngrozite ale sătenilor, care veneau de la pomenirea morților, și a preotului Barbacaru, cel care oficiase serviciile religioase.

Procesul de ultraj a început în luna septembrie 2011, iar judecarea cauzei a fost amînată de mai multe ori, din cauza neprezentării martorilor la proces.

Ultima dată, judecătorul a decis să-l amendeze pe unul dintre martori, adică pe preotul Constantin Barbacaru. „Se va amenda martorul Barbacaru Marius Constantin cu amendă judiciară de 500 lei, cu drept de a depune cerere pentru reducere sau scutire în termen de zece zile de la comunicare. Se va emite adresă către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în vederea comunicării de relații privind statutul profesional al preotului Barbacaru Marius Constantin, și un extras din prevederile Statutului Bisericii Ortodoxe Române, care interzic preoților să depună ca martori pentru împrejurări de fapt cu care aceștia iau cunoștință în afara îndatoririlor de serviciu„, se arată în motivarea deciziei judecătorești.

Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, preotul, „cu aprobarea prealabilă scrisă a chiriarhului, reprezintă parohia în justiție, în fața autorităților locale și față de terți, personal sau prin delegați. În aceeași măsură, clericii din parohii, în virtutea jurămîntului de ascultare (subordonare) față de chiriarh depus la hirotonie, și, respectiv, monahii, în virtutea votului monahal al ascultării, pot să compară în fața instanțelor judecătorești numai cu aprobarea prealabilă scrisă a chiriarhului, inclusiv în cauze de interes personal„.

Comentarii

WORDPRESS: 0