Prima paginăActualitateNeamt

Conducerea ApaServ amenință administrațiile locale

Dimensiune text

Directorul general al ApaServ susţine că va recupera banii de la primării, dacă ajustarea de tarif nu va fi votată. Este vorba de o majorare de patru bani pentru fiecare metru cub de apă potabilă şi apă uzată. 

Conducerea ApaServ a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, poziţia oficială a operatorului de apă, după ce presa a relatat despre intenţia companiei judeţene apă de a majora tarifele pentru furnizarea apei potabile şi pentru serviciul de canalizare şi după ce la nivelul unor administraţii locale s-a decis deja că votul va fi unul de respingere a propunerii. Reprezentanţii ApaServ au punctat că nu este vorba despre o mărire a tarifelor, ci despre o ajustare în raport cu inflaţia.

„O mărire de tarif presupune elemente de cost în plus, ceva nou. Aceasta este o ajustare a tarifului cu rata inflaţiei. Noi, în contractul de delegare, avem o formulă, un mod de calculare a tarifelor şi de a face o creştere în termeni reali şi cu rata inflaţiei. Acum nu mai avem strategii şi mergem pe ajustare cu rata inflaţiei, rata e dată de Institutul Naţional de Statistică şi se aplică la energie electrică, gaz, chirii, combustibil sau pensii. Noi facem această ajustare pe o formulă, cu nişte coeficienţi clari, ce nu lasă loc de interpretări. Ca impact, ar fi vorba de 50 de bani la o factură a unei familii care consumă cinci metri cubi de apă lunar, fiindcă ajustarea de tarif se face cu patru bani pe metru cub”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ.

Șeful companiei a precizat că este nemulţumit de faptul că activitatea de previzionare a tarifului a fost considerată o dorinţă a operatului de a mări tarifele. „Noi, la începutul anului, facem o previziune a tarifului, aceea pe care am dat-o către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) AquaNeamţ, unde era 4% mărire, iar acum venim exact pe ajustarea concretă, fiindcă avem date mult mai clare. Pe noi ne obligă contractul să facem previziunea, dar toată lumea confundă şi spune că mărim preţul la apă”, a explicat Cătălin Dughir.

Cum orice modificare de tarif devine realitate doar după un vot în cadrul ADI AquaNeamţ, din partea fiecărui membru al Asociaţiei – adică din partea fiecărei localităţi care are un reprezentant în ADI -, Dughir susţine că va face toate demersurile pentru a recupera eventualele pierderi, dacă membrii ADI AquaNeamţ nu vor fi de acord cu ajustarea tarifelor.

„Eu am insistat foarte mult pe respectarea contractului de delegare, semnat între noi şi ADI AquaNeamţ. Această asociaţie aprobă ajustarea tarifului şi fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) are un vot egal. Administraţiile locale trebuie să stabilească, prin hotărâre de consiliu local, cum va vota reprezentantul localităţii. În contractul de delegare este prevăzut că, în situaţia în care tariful nu este ajustat, diferenţa de venituri va fi recuperată de la UAT-uri. Spre exemplu, dacă nu se aprobă această ajustare a preţului, eu trebuie să calculez ce venituri nu am încasat, să mă adresez ADI AquaNeamţ şi UAT-urile să suporte această diferenţă. Putem merge şi mai departe, pentru că neîncasarea acestor venituri înseamnă nişte bani care nu se duc la buget. Și nu ştiu cum judecă asemenea lucruri Curtea de Conturi”, a mai spus Cătălin Dughir.

Consiliul Local al municipiului Roman a votat, în unanimitate, ca reprezentantul în ADI AquaNeamţ, Ovidiu Bojescu, să voteze negativ această propunere de ajustare de tarif. Aceeaşi poziţie o are şi Consiliul Judeţean Neamţ. Vicepreşedintele Dan Manoliu şi reprezentanţii administraţiei locale de la Roman au cerut de la conducerea ApaServ măsuri de eficientizare a unor costuri, care să acopere rata inflaţiei fără a fi modificate actualele tarife: 3,56 lei pentru un metru cub de apă potabilă şi 3,04 lei pentru un metru cub de apă uzată, fără TVA.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • VENIT MIC 6 ani

    AJUSTARE NU INSEAMNA MARIRE PENTRU D-LUI??? PENTRU CEL CARE NU ARE CU CE PLATI SI ASA MULT, 50 DE BANI PE METRUL CUB INSEAMNA MULT. TOTI SUNT NISTE HOTI!!! PLECAND DE LA ASOCIATIILE DE PROPRIETARI SI PANA LA DOMNII DE LA APASERV…

  • Singura solutie este ca toata conducerea incompetenta sa plece si cu banii economisiti pretul la apa se reduce la jumatate Primaria trebuie sa preia inapoi activele publice si sa gospodareasca singuri alimentara cu apa potabila si ne va costa mult mai putin
    U pensionar indignat