Prima paginăPolitica

Comunicat de presă

Dimensiune text

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare confirmă parcursul bun al măsurilor adoptate de Guvern în ultimul an, dar mai ales de la Raportul tehnic din iulie 2012.

 

 

În conferința de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray a susținut nevoia consolidării imaginii publice a Parlamentului, prin reglementarea problemelor legate de incompatibilități și imunitatea parlamentarilor. Așa cum se știe, săptămâna trecută a fost adoptat noul Statut al senatorilor și deputaților prin care aceste probleme au fost adresate și reglementate în conformitate cu recomandările Comisiei.

Se mai subliniază în Raport că România îndeplinește toate cerințele aderării la spațiul Schenghen, lucru susținut de autoritățile române în ultimul an și care acum este confirmat de Comisia Europeană.

Există în raport o serie de aspecte pe care Executivul trebuie să le ia în considerare în perioada următoare, pentru a menține progresele înregistrate în special în ultimele 6 luni, cum ar fi crearea unei proceduri calitativ mai bună în alegerea procurorului general și al procurorului șef al DNA, în respectarea hotărârilor judecătorești, a deciziilor Curții Constituționale, întărirea autorității Avocatului Poporului etc, subliniindu-se, totodată, determinarea Executivului ca aceste recomandări să fie implementate în perioada următoare.

Astfel, în pofida încercărilor repetate de sabotare ale unor membri ai PDL, în pofida crasei dezinformări pe care aceștia, în frunte cu Monica Macovei, o practică de ani de zile în cancelariile europene, raportul prezintă cu acuratețe faptul că România este pe drumul cel bun, că ultimul an a fost unul de implementare a recomandărilor Comisiei și că există progrese semnificative în ceea ce privește independența Justiției și lupta împotriva corupției.

 

Senator Ioan Chelaru, Vicepreședinte PSD

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0