Prima paginăActualitateComunicate

Comunicat de presă

Dimensiune text

„Completările adoptate de Camera Deputaţilor pentru OUG 3/2015 – un sprijin real pentru ca toţi fermierii să îşi primească subvenţiile agricole”

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptatmiercuri, 6 mai, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Constat cu amărăciune că acest act normativ, deşi elaborat în sprijinul agriculturii româneşti, nu a fost votat de deputaţii PNL care l-au luat pe „NU” în braţe, orbiţi de faptul că se află în Opoziţie şi uitând că au o responsabilitate în faţa românilor. Astfel, în ciuda faptului că amendamentele aduse OUG 3/2013 au fost votate aproape în unanimitate în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei pentru agricultură, sucindu-se peste noapte, astăzi, aceiaşi parlamentari au susţinut de la tribună că nu sunt de acord cu prevederile pe care le giraseră cu o zi înainte.

Legea pentru aprobarea OUG 3/2015 a primit susţinerea majorităţii parlamentare din care fac parte şi care a votat cu toată încrederea acest act normativ, unul pentru sprijinirea fermierilor şi a agriculturii naţionale, rezultatul consultărilor continue cu fermierii, al unui dialog permanent între parlamentari, actualul Guvern şi asociaţiile reprezentative din sectorul agricol.

Acest act normativ a beneficiat de o serie de completări în cadrul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, unde alături de colegii parlamentari am încercat şi cred că am reuşit să îmbunătăţim, să fluidizăm şi să simplificăm procedura prin care fermierii români vor putea solicita subvenţiile agricole începând din acest an.

Actul normativ adoptat astăzi în Camera Deputaţilor – for decizional, permite fermierilor români să îşi depună cererile unice de plată până la 15 iunie, fără penalizări. Acest termen a putut fi prelungit în acord cu o actualizare a prevederilor Comisiei Europene publicate la finele lunii trecute şi de care vor beneficia mai multe state comunitare.

Le mulţumesc colegilor din Comisia pentru agricultură care au lăsat la o parte politica de partid şi au conlucrat pentru binele fermierilor români, dar şi a formelor asociative din sectorul agricol. Astfel, prin noul act normativ, crescătorii de animale vor putea încasa subvenţia pentru pajişti atât individual sau pe asociaţie, cu condiţia ca toţi membrii acesteia să îşi dea acordul pentru ca banii să fie gestionaţi de conducerea organizaţiei. În acest fel, fiecare fermier va şti exact cuantumul subvenţiilor care ajung la asociaţie şi poate oricând cere socoteală pentru modul în care aceşti bani sunt cheltuiţi pentru sprijinirea producţiei agricole şi nu în alte scopuri.

Referitor la modul în care agricultorii pot declara suprafeţele agricole pe care le lucrează, în cadrul comisiei am reuşit să clarificăm faptul că fermierii au obligaţia să identifice pe aplicaţia online pusă la dispoziţie de APIA parcelele pe care le utilizează, incluzând astfel şi situaţiile deosebite din mai multe regiuni, acele schimburi de terenuri. Mai mult, în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor a fost eliminată orice barieră birocratică, orice prevedere care i-ar fi împiedicat pe fermieri să beneficieze de plăţile directe din agricultură.

Un alt aspect care a reieşit din cadrul dezbaterilor parlamentare privind prevederile Ordonanţei 5/2015 a fost necesitatea rezolvării cu prioritate a situaţiei funciare la nivel naţional. Doresc să îi asigur pe toţi românii care activează în agricultură că Guvernul Victor Ponta şi-a asumat responsabilitatea de a implementa Programul Naţional pentru Cadastru şi Carte Funciară în mod eficient, permiţând astfel ca începând din 2020, să poată fi implementată şi la noi plata pe fermă a subvenţiilor agricole, conform condiţiilor impuse de Comisia Europeană.

Totodată, îi asigur pe toţi fermierii români că atât eu personal, în calitate de deputat de Neamţ, de Vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi de raportor al Legii de aprobare a OUG 3/2015, cât şi colegii mei din PSD vom monitoriza în continuare modul în care se desfăşoară campania de depunere a cererilor unice de plată, modul în care sunt respectate programările pentru înregistrarea depunerii cererilor la APIA astfel încât toţi românii care au dreptul la subvenţiile agricole să încaseze banii la timp şi să nu rămână nici un agricultor sau crescător de animale care să nu primească sprijin european şi de la stat.

Liviu HARBUZ 

Deputat PSD

Vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0