Prima paginăSocial

„Competenţe pentru Tineri şi Motivaţie pentru Carieră”, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”

„Competenţe pentru Tineri şi Motivaţie pentru Carieră”, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”

Dimensiune text

 

 

La Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman se derulează, începând cu luna noiembrie 2018, un amplu program educațional pentru elevii înscriși în învățământul liceal, ciclul inferior și ciclul superior. În cadrul Schemei de Granturi pentru Licee (proiectul ROSE finanțat printr-un împrumut acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, implementat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pe o perioadă de  7 ani, între 2015 și 2022), această unitate școlară desfășoară subproiectul „CTMC – Competenţe pentru Tineri şi Motivaţie pentru Carieră”, pentru elevii din clasele IX-XII.

Subproiectul demarat de câteva luni la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman urmărește creșterea numărului de elevi care se înscriu, participă și promovează examenul de bacalaureat, în vederea facilitării accesului la învăţământul superior şi a tranziţiei spre piața muncii, fiind în acord cu țintele strategice din Planul de Acțiune al Şcolii. Echipa de implementare monitorizează activitățile prin care cei 120 de elevi din grupul țintă din primul an de proiect să beneficieze de sprijin adecvat în vederea remedierii unor deficiențe, a îmbunătățirii unor competențe, a scăderii ratei de abandon școlar și a absenteismului.

La fel ca în alte licee tehnologice, subproiectul amintit se derulează, pe o durată de patru ani și include activități diverse, între care: activităţi remediale şi de tutorat („Ai carte, ai parte!”), activităţi de consiliere, dezvoltare personală, orientare profesională şi educaţie incluzivă („Calea spre succes”), activităţi de consiliere şi orientare în carieră („Privim spre viitor”), activități extracurriculare, vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții şi ateliere („PRO educaţie!”, „Competițiile ROSE”). Pe lângă activitățile pedagogice și de sprijin, extracurriculare sau de orientare în carieră a elevilor, subproiectul vizează și anumite dotări tehnologice, decontarea transportului și masă pentru grupul țintă.

Citește și:   Vreme deosebit de rece și vânt puternic, până la finalul săptămânii

Deși mare parte dintre activitățile dedicate elevilor se desfășoară sâmbăta, programul se bucură de interesul real al elevilor, care beneficiază de sesiuni de pregătire teoretică și ateliere de lucru organizate de către profesorii liceului sau în parteneriat cu agenții economici și diferite instituții locale. De altfel, pregătirea aplicației în vederea accesării grantului a fost riguroasă și a implicat consultarea cadrelor didactice, a elevilor, a părinților, a reprezentanților comunității locale pentru identificarea strategiilor optime de sprijinire a elevilor acestui liceu, proveniți din grupuri dezavantajate.

„Beneficiile elevilor în urma grantului sunt multiple: participarea la programe de consiliere şi orientare în carieră adecvate nevoilor acestora (tutorat, activități motivaționale, seminare, job hadow day), participarea la programe remediale diferenţiate, participarea la vizite de documentare, excursii tematice, stagii de pregătire practică, creşterea stimei de sine şi a motivaţiei prin participarea la concursuri şi obţinerea unor stimulente materiale (cărţi, stick-uri, tablete), folosirea în cadrul activităţilor a noilor tehnologii (videoproiectoare, calculatoare, tablete).

Evident, beneficiile vor fi multiplicate la nivelul unității, al comunității, al societății prin creșterea numărului de absolvenți, prin creșterea stimei de sine atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice datorită investiției în educație”, a afirmat directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, profesor Ana-Maria Zăloagă.

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0