Prima paginăActualitate

Comitet pentru Situaţii de Urgenţă din cauza ploii. Moldova şi Siretul, monitorizate

Comitet pentru Situaţii de Urgenţă din cauza ploii. Moldova şi Siretul, monitorizate

Dimensiune text

 

inundatii islazului pompieriÎn urma ploilor din ultimele 24 de ore, dar şi având în vedere emiterea codului portocaliu pentru următorul interval, la sediul Primăriei Municipiului Roman, în Sala de Consiliu a avut loc şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Roman. În cadrul întâlnirii au fost analizate măsurile întreprinse de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roman, pe durata nopţii dintre 24 – 25 mai 2016, când s-au succedat avertizările meteo de cod galben – cod portocaliu privind ploile.

Cea mai importantă decizie este luată pentru monitorizarea debitelor râurilor Siret şi Moldova, în vederea eliminării riscului unei inundaţii. De asemenea, pentru a preveni inundarea străzilor s-a cerut să se treacă la curăţarea geigherelor, pentru ca acestea să poată prelua apele pluviale şi să nu producă disconfort în trafic. În acelaşi timp, s-a decis completarea stocurilor de materiale pentru intervenţii în caz de inundaţii.

În 2010, când pentru prima dată Moldova a depăşit un nivel istoric, câteva zile s-a muncit continuu pentru ridicarea unui dig cu saci umpluţi cu nisip şi, chiar dacă populaţia din cartierul Bălcescu a fost evacuată, apele s-au retras fără a produce multe stricăciuni în Roman. Dar, per ansamblu, numai costurile cu cei care s-au implicat în lucrările de diminuare a pagubelor din întreg judeţul s-a ridicat la suma de 2,4 milioane de lei. Din fericire, din 2010, la Roman s-a ridicat un dig de protecţie, la fel ca şi Doljeşti, însă comune ca Gâdinţi sau Ion Creangă sunt în continuare în pericol în cazul în care nivelul râului creşte.

Gospodării inundate în judeţ

Conform rapoartelor operative ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din cursul zilei de miercuri, 25 mai, în urma precipitaţiilor cu caracter torenţial căzute de marţi, 24 mai, ora 15,00 – până miercuri, 25 mai, ora 5,30, judeţul Neamţ aflându-se sub atenţionări meteorologice şi hidrologice cod galben, şi respectiv cod portocaliu, au fost inundate patru gospodării (două în municipiul Roman, una în satul Vad, din comuna Dragomireşti, şi una în satul Băluşeşti, din comuna Icuşeşti), au fost afectate trei fântâni din satul Băluşeşti şi 400 de metri de drum comunal (DC83). Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit şi a evacuat apa din gospodăriile inundate de pe raza municipiului Roman şi din satul Vad. Marţi seară, la ora 20:06, trei pompieri romaşcani cu o autospecială au evacuat apa dintr-o curte de pe strada Principatele Unite din municipiul Roman, iar la ora 20:26, patru pompieri romaşcani s-au deplasat cu o autospecială şi o motopompă transportabilă pe strada Islazului, din Roman, şi au executat o misiune similară.

Judeţul Neamţ se află, în continuare, şi miercuri, până la ora 21,00 sub atenţionarea meteorologică cod portocaliu vizând acumulări de cantităţi de apă ce vor depăşi 50 – 60 l/mp, care se va transforma în cod galben, până la data 26 mai, ora 21,00. Totodată judeţul este avertizat şi hidrologic cod portocaliu vizând scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe râurile mici din bazinul hidrografic al Bistriţei (25.05. 2016, ora 14,00 – 26.05.2016 ora 9,00) şi cod galben pe râurile Suceava, Moldova, Bistriţa (25.05. 2016, ora 14,00 – 26.05.2016, ora 16,00).

„Au fost luate toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. S-au transmis tuturor factorilor interesaţi atenţionările meteorologice şi hidrologice, s-a instituit serviciul de permanenţă la primăriile din judeţ şi a fost monitorizată evoluţia fenomenelor meteorologice produse pe întreg teritoriul judeţului”, a spus prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0