Este deja o tradiție pentru creștinii de toate vârstele ca, an de an, în apropierea sărbătorii Nașterii Domnului, cete de colindători din Eparhia Romanului și Bacăului să poposească la sediul Arhiepiscopiei, pentru a-l colinda pe IPS Arhiepiscop Ioachim, pentru a lua binecuvântare și a fi răsplătite cu daruri.
Miercuri, 20 decembrie, copiii Centrului de Excelență în Dezvoltarea Resurselor Intelectuale și Culturale ale tinerilor (CEDRIC), din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja, au venit la Centrul Eparhial pentru a-l colinda pe IPS Ioachim. Tinerii colindători au prezentat în fața ierarhului un buchet de colinde tradiționale, fiind coordonați în demersul lor de părintele Ilarion Mâță, directorul Asociației. Grupul de colindători are în componența sa tineri care provin din familii din localitatea băcăuană, cu rezultate foarte bune la învățătură și care au găsit în Biserică un mediu adecvat dezvoltării lor armonioase.
Tot cu acest prilej, Ansamblul „Privighetorile Zeletinuluiˮ din comuna Podu-Turcului, l-au colindat pe IPS Ioachim în catedrala mușatină. Ansamblul condus de profesor Nicolae Popa are o tradiție de 40 de ani, timp în care a dus faima folclorului românesc dincolo de meridianele țării prin concertele susținute, piesele interpretate fiind de nuanță patriotică, folclorică sau religioasă. Membrii ansamblului (majoritatea elevi din zona Podu-Turcului) au fost binecuvântați de Înaltul Ierarh, după care au vizitat Grădinița ce funcționează în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” și mormântul marelui ierarh.
„După ce a fost colindat de către tinerii entuziaști din ambele coruri, IPS Ioachim i-a încurajat pe aceștia să depună tot efortul pentru a asimila cunoștințele predate de către cadrele didactice în școală, de a împlini în viața lor preceptele vieții moral-religioase și de a duce vestea Nașterii Pruncului Hristos mai departe. La plecare, colindătorii au fost răsplătiți cu multe daruri și dulciuri primind totodată și binecuvântări din partea Părintelui Arhipăstor Ioachim”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Comentarii
Batjocura! Concertele se tin pe o scena, nu in fata Altarului!!!
„Cel mai bun organ de a cânta lui Dumnezeu este gura şi inima omului. Aşa este în Biserica Răsăritului. La catolici se cântă din orgă; dar aceea este distracţie şi are notă de teatru. Nu ne ducem să ne distrăm la biserică, căci orga te risipeşte cu mintea în altă parte. Trebuie să cânt din inima mea, că auzi ce spune: «Răcnit-am din suspinarea inimii mele». Gura noastră să laude pe Dumnezeu, că zice psalmistul: «Bine voi cuvânta pe Domnul întru toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea»”.
Nu vreau si nici nu-mi place sa fiu carcotas, dar ca om normal,iti pui intrebari….de ce asa ceva ? Concret: Catapeteasma (Iconotasul) separa Sfantul Altar de restul incaperii Bisericii. Altarul este locul cel mai sfant,…este echivalentul Sfintei Sfintelor din templul Vechiului Testament. Este locul unde coboara, la fiecare Sfanta Liturghie Mantuitorul Hristos, si se savarseste Sfanta Jertfa cea fara de sange….este locul unde coboara Puterile Ceresti, Sfanta Fecioara, Ingerii, Sfintii din ceruri….pentru acesta trebuie sa fie de o curatenie absoluta iar cei ce intra sa fie curati si sfintiti (preotii). Accesul mirenilor este strict limitat. Pe soleea Sfantului Altar, in fata Catapetesmei care este numai cu icoane ale Mantuitorului, Prea Curatei sale Maici, ale Sfintilor Apostoli, ale Sfintilor Hramului, iar pe cele doua usi laterale, cu Sfintii Arhangheli are acces doar ierarhul, preotul, diaconul iar credinciosii numai cand se impartasesc si cand aduc darul lor la Sfantul Altar – usa din stanga. Nici inchinatul la Sfintele Icoane ale Catapetesmei nu este permis. (Toate acestea le spune parintele Nicodim Mandita in scrierile Sfintiei Sale). Alt aspect: Din fata domnilor (voievozilor, imparatilor) vremii, oricine se retragea (dregator, boier, mesager, iobag sau sclav), o facea cu spatele inainte, nicidecum sa-i intoarca spatele si sa plece…isi pierdea capul…era un gest de sfidare si lipsa de respect. Acum, in fata Ziditorului si Manuitorului Lumii, in zona cea mai sacra din Sf. Biserica, sta oricine cu fundul si, mai nou, ii canta din instrumente (vezi poza de jos). In fata Usilor Imparatesti ( de ce s-or fi numind asa…???) canta un nene din acordeon iar in fata Icoanei Mantuitorului canta un nene la contrabas. Aceste manifestari aduc a blasfemie. Acum 45 – 50 de ani, daca ar fi vazut crestinii asa ceva, scuipau in san si-si faceau cruce nicidecum sa urmareasca, sa admire sau sa accepte asa ceva. Despre pozitia preotului nu mai vorbesc. Nu ar fi accepat in ruptul capului asemenea blasfemii. Dar…fiecare este responsabil de gesturile, comportamentul, atitudinea si hotararile sale.