Colegiul Tehnic „Danubiana”: Mobilitate proiect Erasmus+ KA2 – Green energy = Green life în Macedonia de Nord

HomeSocial

Colegiul Tehnic „Danubiana”: Mobilitate proiect Erasmus+ KA2 – Green energy = Green life în Macedonia de Nord

În perioada 10-14 octombrie 2022, o echipă formată din profesorii Gabriela Aioanei, Alexandru Ana-Maria şi elevii Sava Miruna Nicoleta, Botezatu Andreea, Ciolan Nicoleta, Buleu Vasilică și Cărăușu Tiberiu au reprezentat Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman la întâlnirea de proiect organizată la liceul DSU-RCSOO Kiro Burnaz în Kumanovo, Macedonia de Nord, în cadrul proiectului Erasmus+ KA2 Green energy = Green life, alături de delegații de elevi și profesori din școlile partenere din Italia, Turcia, Bulgaria și școala gazdă a acestei întâlniri.

Finanţarea proiectului este asigurată prin programul Erasmus+, promovat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

România este coordonatorul european al acestui proiect ce se derulează în perioada 2020-2023, coordonarea proiectului fiind asigurată de către doamna profesor Nadia Cîrcu.

Tematica proiectului este una de actualitate și pune în lumină situațiile problematice cu care se confruntă omenirea la nivel global. Energia verde este o sursă ieftină, abundentă, deținută de toate țările, indiferent de statutul socio-economic. În întreaga lume se pune tot mai mult problema găsirii unor modalități de obținere a energiei regenerabile care să implice costuri reduse și un randament ridicat.

Scopul principal al parteneriatului Erasmus+ KA2 Green Energy = Green Life este de a face elevii conștienți de importanța adoptării unor surse alternative de energie, cum ar fi vântul, valurile sau energia solară, care nu compromit mediul natural, precum și stimularea colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a celor de baterii și acumulatori.

Tema întâlnirii de proiect găzduită de școala din Macedonia de Nord a fost Modalități efective de aplicare a energiilor regenerabile.

Activitățile din cadrul acestei mobilități au avut drept scop găsirea unor soluții privind modalitățile efective de folosire a surselor de energie verde ce pot fi implementate, în mod particular, în funcție de specificul fiecărei țări participante (așezare geografică, potențial economic, ș.a.).

Programul mobilității a cuprins activităţi diversificate și atractive ce au vizat atingerea obiectivelor proiectului:

  • Vizitarea şcolii gazdă a întâlnirii, unde elevii au prezentat instituţia, programul de activitate, precum şi alte proiecte/activități în care şcoala este implicată.

  • Prezentarea țării și a școlii de către fiecare echipă participantă.

  • Prezentări ale elevilor despre Avantajele folosirii energiilor regenerabile și modalități efective de aplicare acasă.

  • Prelegere cu tema Exemplu de construire a unui sistem de management al energiei, implementare sisteme de monitorizare și vizibilitate a consumului de energie.

  • Vizită de documentare la Hidrocentrala EVN Matka și activitate interactivă la centrul expoziție al hidrocentralei.

  • Workshop – construirea machetei unei turbine eoliene pe baza unui kit educațional.

  • Vizitarea unei fabrici de produse lactate care își asigură o parte din energie prin folosirea panourilor solare.

  • Vizită la Primăria orașului Kumanovo, discuții legate de resursele de energie verde din zonă.

  • Chestionar Kahoot vizând cunoștințele asimilate de către elevi în cadrul acestei mobilități.

  • Excursie educațională – turul capitalei Skopje și vizitarea principalelor obiective culturale.

La finalul activităţilor s-a organizat o ceremonie festivă în cadrul căreia s-au înmânat certificatele de participare, urmată de un spectacol de muzică și dansuri macedonene.

Materialele realizate, activităţile desfăşurate și rezultatele lor vor fi postate pe website-ul și pe spațiul eTwinning al proiectului.

Fiecare țară a adus în discuție măsurile, precum și modul în care ar putea produce mai multă energie regenerabilă, dar și neajunsurile legate de gestionarea deficitară a resurselor, de lipsa unui plan operațional eficient care să pună accentul pe creșterea investițiilor în zonele cu potențial, pentru a obține independența energetică și un preț corect pe piața energiei.

“Consider că prin participarea la activitățile derulate în cadrul acestei mobilități a proiectului Erasmus+ Ka2 Green energy=Green life, elevii au avut oportunitatea de a lucra în echipă cu elevi din școlile partenere, de a face schimburi de bune practici legate de protecția mediului prin utilizarea energiilor regenerabile, de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză, concomitent cu motivația adoptării unui stil de viață ecologic ca strategie pentru o viață curată și sănătoasă.” – profesor Gabriela Aioanei, membru în echipa de proiect.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ KA2 Green energy = Green life va avea loc la școala parteneră din Bulgaria în luna martie 2023.

Prof. Gabriela Aioanei
Prof. Alexandru Ana-Maria