Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman, câștigător în competiția națională „Școală Europeană” 2022

HomeSocial

Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman, câștigător în competiția națională „Școală Europeană” 2022

Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman se numără printre cele 90 de instituții de învățământ din țară câştigătoare la ediția a XVII-a a competiției naționale „Şcoală Europeană”. Premierea câștigătorilor a fost făcută miercuri, 8 iunie, de ministrul Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, în cadrul unui eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului.

Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației pe care instituțiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privința implementării și dezvoltării politicilor europene din domeniul educației, arată reprezentanții ministerului. La ediţia curentă a concursului s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din 36 de județe și din Municipiul București.

Alături de Colegiul Tehnic „Danubiana”, în județul Neamț distincția de „Școală Europeană” a mai fost acordată în acest an Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț. Colegiul Tehnic „Danubiana” a mai primit această recunoaștere și în 2014, dar și în 2017. Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituției, decizia privind bunurile achiziţionate aparţinând conducerii fiecărei unităţi de învățământ.

Activităţile, proiectele sau programele luate în considerare la ediția din acest an au fost cele desfășurate în perioada septembrie 2019 – iulie 2022, respectiv: derulate de școli prin programele de educație și formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European sau alte instituții europene: Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.; derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.; finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

„Prin această inițiativă, lansată în 2004, Ministerul Educației încurajează și motivează participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifelongLearning 2007-2013, Erasmus+ 2014-2020 și Erasmus+ 2021-2027) și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației”, mai precizează reprezentanții Ministerului Educației.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0