Prima paginăActualitateRoman

Colegiul „Roman-Vodă”, pus în pericol de constructori

Dimensiune text

Firma de construcții care a făcut prima reabilitare după cutremurul din 1977 a tencuit peste grave fisuri. Constructorii care fac acum reabilitarea corpului B au descoperit fracturi în pereţii clădirii şi au oprit, în parte, lucrările. Soluţiile tehnice şi costurile suplimentare vor fi cunoscute după discuţii între constructor şi proiectant. Costurile în plus vor fi suportate de beneficiarul lucrării, Primăria Roman. 

corp B corpul B 2Reabilitarea corpului B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” (CNRV) se dovedeşte a fi o lucrare plină de surprize. După ce administraţia locală a reuşit să prindă finanţare europeană pe ultima sută de metri pentru reabilitarea imobilului, banii europeni fiind din exerciţiul financiar 2007 – 2013, constructorul a oprit, parţial, lucrările, din cauza unor probleme descoperite la pereţii din cărămidă.

„Săptămâna trecută au fost două controale, au participat şi cei de la Inspecţia în Construcţii şi cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională, s-a discutat şi cu constructorul. Am ieşit bine la acest control. Până în momentul de faţă, proiectul decurge foarte bine. Rămâne să discutăm, în perioada aceasta, acele constatări neprevăzute şi vicii care nu au putut fi văzute din cauza tencuielii. Este vorba de fisuri la scara principală. Vor fi lucrări suplimentare, pentru întărirea acestor fisuri”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

corp B corpul B 3În clădirea-şantier, muncitorii fac, acum, alte lucrări decât tencuirea pereţilor, aşa că timpul până la identificarea unei soluţii nu este pierdut. „Am descoperit fracturi în patru pereţi. O cameră de la parter are doi pereţi cu probleme. Dar chestiunea cea mai gravă este la scara principală. Aceste fracturi vor duce peretele la vale, dacă nu sunt remediate. Noi am identificat problemele atunci când am dat jos tencuiala veche. Și am oprit lucrările, fiindcă nu putem acoperi şi să ne facem că nu am văzut. Este vorba de siguranţa clădirii, nu ne putem juca cu aşa ceva. Deşi tind să cred că alţii au făcut-o. Aceste fracturi sunt vechi, cred că sunt de la cutremurul din 1977. Iar cei care au lucrat după aceea au tencuit peste, fără lucrări de consolidare”, spune inginerul Eugen Borş, directorul Conbas SRL, firma care lucrează la reabilitarea clădirii.

Soluţia, în acest caz, o va da proiectantul, SC Exprocons Gosav Iaşi, după discuţii cu constructorul. Tot atunci se va calcula şi valoarea lucrărilor suplimentare. Sumele în plus faţă de actuala valoare a contractului vor trebui acoperite de administraţia locală, din surse proprii sau din alte surse atrase decât cele europene.

 

„Modificarea bugetului unui proiect finanţat din Programul Operaţional Regional poate face obiectul unui act adiţional, încheiat în aceleaşi condiţii ca şi contractul. În cazul în care propunerea de modificare a contractului vine din partea beneficiarului, acesta are obligaţia de a o transmite Organismului Intermediar cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de termenul la care este intenţionat a intra în vigoare. Orice modificare a valorii totale a proiectului nu poate conduce la creşterea valorii totale eligibile a proiectului, efectuându-se exclusiv prin majorarea valorii neeligibile a acestuia. Beneficiarul este obligat să transmită, împreună cu cererea de modificare a contractului, şi documente din care să reiasă angajamentul acestuia că va asigura, din resurse proprii, fondurile suplimentare necesare, precum şi disponibilitatea acestor fonduri”, a explicat Gabriela Bobeanu, expert al ADR Nord-Est.

 

Astfel, Autoritatea de Management Programul Operaţional Regional se angajează să acorde o finanţare nerambursabilă de maxim 4.462.820,58 lei, echivalentă cu maximum 98,00% din valoarea totală eligibilă a proiectului semnat la 14 octombrie 2014. Conform contractului de finanţare, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4.553.898,56 lei.

Soluţiile tehnice şi costurile suplimentare se vor cunoaşte săptămâna viitoare, după analize detaliate ale fiecărei fracturi descoperite la corpul B al CNRV.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cetatean 7 ani

    nu sunteţi în stare să renovaţi o clădire şi vă tot scuzaţi …