Mai multe dintre amendamentele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) se regăsesc în proiectul noului Cod Fiscal, prezentat de Darius Vâlcov, ministrul de Finanţe. Printre acestea se numără impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţie – un impozit mai mare pentru un apartament sediu de firmă decât pentru un aprtament care este doar locuinţă – sau stabilirea valorii de impozitare a clădirilor pe baza unei expertize locale. „Sunt clădiri cu o anumită valoare, pe baza căreia se impozitează; la fiecare trei ani, această valoare trebuie actualizată. Dacă are primăria bani, face expertiză; dacă nu, se impozitează în funcţie de valorile de la camera notarilor”, a explicat Laurenţiu Dan Leoreanu, memebru în Comitetul Director al AMR.
Alte amendamente incluse în proiectul de Cod Fiscal sunt: impozitarea terenurilor în funcţie de suprafaţa în intravilan şi poziţionarea în zona de impozitare, taxele şi impozitele locale să poată fi majorate cu până la 50% în fiecare an, persoanele fizice proprietare de clădiri-monument să fie scutite de impozite dacă au reabilitat şi întreţin ambiental faţadele respectivelor monumente, clădirile neîngrijite să fie impozitate de cinci ori mai mult, impozitul pe maşină să se facă în funcţie de puterea motorului şi de data fabricaţiei autovehicului.
Reprezentanţii AMR au discutat şi despre posibilitatea aplicării unor taxe speciale, cum ar fi cea pentru jocurile de noroc.
Toate aceste propuneri, dar şi altele care au venit tot de la AMR, vor deveni reguli dacă proiectul de Cod Fiscal va fi aprobat în forma sa actuală.
Comentarii