Prima paginăSport

Clubul Atletic Roman împlinește 50 de ani de la înființare

Clubul Atletic Roman împlinește 50 de ani de la înființare

Dimensiune text

 

Clubul Atletic Roman împlinește, în luna decembrie, 50 de ani de activitate. Istoria Clubului Atletic Roman se leagă de nume de referință din atletismul românesc, cel al lui Olimpiu Cezar Constantinescu Nehoi, care a obținut peste 300 de titluri de campion național al României cu sportivii pe care i-a antrenat, sau de alte nume ale unor sportivi de mare performanță: Mariana Filip Suman, Elisabeta Baciu, Elena Tărâță, Eleonora Monoranu ori Constantin Nemeș. În acest an, la cele trei secții, Clubul Atletic Roman a obținut 97 de medalii la campionatele naționale și internaționale, din care 87 la secțiile olimpice.

„Marcăm în acest an, în această lună, 50 de ani de activitate pentru Clubul Atletic Roman. Înființat în anul 1969, clubul a debutat cu o activitate remarcabilă, prin promovarea unui stil de viață sănătos și activ, prin modelare individuală și descoperirea de talente în sport. La moment de bilanț, gândurile noastre se îndreaptă către sportivi, antrenori, dar și către foștii directori ai Clubului Atletic, Alexandru Udrea, Gheorghe Antohi, Mircea Șerbănescu și Traian Macovei. În prezent, Clubul Atletic Roman își desfășoară activitatea prin cele patru secții – atletism și lupte libere, secții olimpice, orientare sportivă, secție neolimpică, și tenis de câmp, secție cu autofinanțare. La clubul nostru sunt legitimați peste 80 de sportivi, pregătiți de opt antrenori”, a afirmat directorul Clubului Atletic Roman, antrenorul Iulian Corugă, în cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 4 decembrie, la sediul Clubului Atletic Roman.

„Este un moment istoric, la 50 de ani de la înființarea Clubului Atletic Roman. Sunt multe de spus despre acest club, despre sportivi care au adus rezultate pentru sportul românesc. Celălalt club departamental al Ministerului Tineretului și Sportului din județul Neamț, Clubul Sportiv Ceahlăul, a împlinit 100 de ani, și iată că ne aflăm la un moment aniversar semicentenar pentru Clubul Atletic Roman, un club fanion al județului Neamț, un club care atrage mulți tineri și care are rezultate”, afirmă directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Neamț, Gheorghe Paisa.

Numeroși sportivi ai Clubului Atletic Roman se vor număra printre cei care vor fi apreciați săptămâna viitoare, în cadrul Galei Sportului Nemțean, ce se va desfășura miercuri, 17 decembrie, de la ora 11, în Sala mare a Consiliului Județean, când vor fi premiați cei mai buni sportivi ai județului Neamț.

Concurs aniversar: Memorialul „Constantinescu Nehoi”

Cu prilejul semicentenarului, Clubul Atletic Roman organizează sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 9.30, în parteneriat cu DJST Neamț și Primăria Roman, concursul aniversar de atletism Memorialul „Constantinescu Nehoi”.

„Competiția are drept scop promovarea atletismului românesc, la probele de sprint, aruncări și cros, precum și de verificare și menținere a nivelului de pregătire a sportivilor la finalul anului competițional 2019. Concursul este adresat categoriilor de vârstă Copii 1 și Juniori 3 – în probele de 60 de metri plat, lungime, înălțime, greutate și cros, masculin și feminin. La eveniment va fi prezent și Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism, alături de alți invitați, reprezentanți ai autorităților locale și județene, foști directori de club, sportivi și antrenori”, afirmă directorul Clubului Atletic Roman, antrenorul Iulian Corugă.

„Fotbal cu jucării pentru copii”

Tot în această lună, DJST Neamț organizează la Roman o acțiune caritabilă, destinată strângeri de cadouri de Crăciun pentru copii bolnavi sau fără posibilități materiale.

„În data de 11 decembrie, la ora 18, în Sala Sporturilor din Roman, vom organiza o acțiune caritabilă, pe care am denumit-o «Fotbal cu jucării pentru copii», o acțiune care va avea trei meciuri de fotbal de juniori și un meci de seniori în încheiere, dedicată ajutorării copiilor nevoiași sau cu probleme, care își doresc în această lună a cadourilor să primească o jucărie. La meciul de seniori old-boys vor fi invitați foști fotbaliști ai clubului Laminorul – SCM Petrotub. Cu această ocazie, la marcarea primului gol, pe teren vor putea fi aruncate jucării de pluș, iar celelalte jucării sau dulciuri vor fi colectate de voluntarii Clubului Bao Roman. Îi invităm pe romașcani pe data de 11 decembrie, la Sala Sporturilor, pentru a fi alături de noi”, mai spune directorul DJST Neamț, Gheorghe Paisa.

Performanță fără resurse financiare

Momentele aniversare ale sportului nemțean sunt umbrite, spune directorul Gheorghe Paisa, de subfinanțarea prezentă în întreg sportului românesc, devenită o problemă la nivel național.

„Ca și Clubul «Ceahlăul», și Clubul Atletic Roman are o mare problemă, pe care sportul din județul Neamț o are dintotdeauna. Este foarte greu să păstrăm seniorii, facem selecție, pregătim sportivii, îi aducem până la un nivel de performanță, apoi este foarte greu să îi păstrăm la club, din cauza insuficienței financiare, pentru că cei mai mulți dintre sportivi se îndreaptă spre cluburile mari, care au resurse financiare pentru înalta performanță. De exemplu, bugetul alocat Direcției Județene pentru activități sportive pentru un an a fost de doar 20.000 de lei, total insuficient pentru întreg județul, dar aceasta este suma pe care ne-a oferit-o Ministerul. Asta la un proiect de buget pentru 2020, pe care l-am dat în octombrie, de un minim necesar de 3,13 milioane de lei, în condițiile în care nici tot ministerul nu are atât. Iar din punct de vedere al sponsorilor pentru sport, județul Neamț este printre cele mai sărace din țară. Activitatea sportivă care mai poate fi făcută este susținută doar de autoritățile locale. Recunoaștem că totul pleacă de la politica națională de finanțare a sportului, iar în ultimii zece ani sportul nu a fost o prioritate”, a mai afirmat directorul DJST Neamț.

Directorul Clubului Atletic Roman, antrenorul Iulian Corugă, și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Neamț, Gheorghe Paisa

Directorul Clubului Atletic Roman, antrenorul Iulian Corugă, și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Neamț, Gheorghe Paisa

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0