Prima paginăSanatate

Cine reclamă un medic plătește

Dimensiune text

Pacienții care vor anchetă de malpraxis ar putea plăti ancheta. Fiecare medic membru al Colegiului Medicilor plătește o cotizație de 30 de lei pe lună, bani din care se plătesc anchetele în urma plîngerilor de malpraxis.

 

Pacienții care reclamă faptul că au fost victima unei culpe medicale trebuie să știe că au mai multe instituții la care pot apela. Astfel, dacă se consideră victima unei greșeli a medicului care l-a tratat, pacientul se poate adresa, în primul rînd, Consiliului de etică din cadrul spitalului, care îl poate cerceta pe respectivul medic pe linie administrativă. Apoi, pacientul se poate adresa cu o plîngere Colegiului Medicilor, care va alcătui o comisie ce va cerceta cazul. De asemenea, pacientul se poate adresa Comisiei de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, această comisie fiind alcătuită din medici experți din diferite ramuri. Aceștia, însă, trebuie plătiți de către pacient, în funcție de complexitatea cazurilor.

Potrivit medicului Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț (CMN), pentru anchetele Colegiului nu se percepe, în momentul de față, nici o taxă, dar acest lucru s-ar putea schimba pe viitor.
Deși avem cheltuieli destul de mari cu rezolvarea plîngerilor, noi nu percepem nici o taxă. Se cheltuie bani pe deplasări, pe expertize, bani care sînt strînși de la medici. Fiecare medic membru al Colegiului plătește o cotizație de 30 de lei pe lună. Mi s-ar părea mai corect ca acești bani să fie folosiți în alte scopuri, ca, de exemplu, pentru perfecționarea medicilor, nu pentru interesul pacientului. E posibil ca, pe viitor, să se introducă o sumă fixă pe care pacientul o va plăti pentru rezolvarea plîngerii. Experții din Comisia de malpraxis sînt plătiți, o expertiză putînd să coste de la 300 de lei pînă la 3.000 de lei, în funcție de complexitatea analizelor„, a declarat medicul Iosif Koszeghi.

Independent de funcționarea CMN, există și o Comisie de disciplină, formată din cei mai buni medici din fiecare spital din județ, care poate schimba verdictul dat de Colegiul Medicilor. În cazul în care concluziile Comisiei nu sînt mulțumitoare, ele pot fi contestate la Comisia superioară de disciplină, care activează la București, formată din medici din toată țara.

În județul Neamț, pînă acum, un singur medic a fost găsit vinovat de moartea unui pacient, și anume medicul Geta Moraru, de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, care a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare pentru că nu a acordat îngrijirile medicale de rigoare unui pacient, care a și decedat din această cauză.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Avem incredere in medicii din sistemul sanitar !Desigur sunt si exceptii de medici care conditioneaza actul medical sau fac greseli in conduita terapeutica !Dar,ca sa pui taxa unui pacient sau apartinator care reclama,este deja un abuz !Singura explicatie ar fi aceea de a descuraja pe cei afectati,sa depuina plangere !In acest caz singura optiune ramane adresarea catre politie si parchet !Nu putem sa-l acuzam pe Dl.Dr.Koseghi de rea intentie,intrucat reprezinta intreg colegiul medicilor nemteni !Oricum sita va cerne valorile si va deveni mai performanta din 2013,cand se va aplica noua lege a sanatatii !Atunci d.nii doctori ,vor avea de ales:ori la stat,ori la privat !Prin coplata in sistem ,macar vom sti pentru ce dam banii si vom scapa(poate)de platile neoficiale-asa zisa spaga !Doamne ajuta !