Cinci persoane reținute într-un dosar de proxenetism și trafic de persoane. Una dintre victime, obligată să se prostitueze într-un imobil din Roman

HomeActualitate

Cinci persoane reținute într-un dosar de proxenetism și trafic de persoane. Una dintre victime, obligată să se prostitueze într-un imobil din Roman

Marți, 16 ianuarie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au pus în aplicare opt mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism, folosirea prostituției infantile și lipsire de libertate în mod ilegal, informează DIICOT.

Conform anchetatorilor, din actele de urmărire penală efectuate a reieșit că, pe parcursul anului 2023, un inculpat a recrutat două victime minore în scopul exploatării sexuale, profitând de starea acestora de vădită vulnerabilitate cauzată de vârsta fragedă, lipsa mijloacelor de subzistență și nivelul scăzut de educație. Acesta, împreună cu alți trei inculpați cercetați în cauză, a obligat una dintre victimele minore (în vârstă de 16 ani) să practice prostituția în beneficiul lor, transportând-o în diverse locații, identificând clienți și primind sumele de bani rezultate din activitatea infracțională.

Cu privire la un alt inculpat s-a reținut faptul că a întreținut raporturi sexuale contra cost cu una dintre victimele minore despre care cunoștea că practică prostituția, iar ulterior, prin constrângere fizică, a împiedicat-o să părăsească imobilul în care se afla lipsind-o astfel de libertate în mod ilegal.

„De asemenea, unul dintre inculpați a determinat și înlesnit unei persoane vătămate majore practicarea prostituției, negociind cu mai mulți clienți prețul prestațiilor sexuale și însușindu-și o parte din foloasele materiale astfel realizate. Cercetările au relevat și faptul că un alt inculpat, cercetat în prezenta cauză, a recrutat o victimă majoră profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acesteia și, după ce a adăpostit-o într-un imobil situat în municipiul Roman, a obligat-o să practice prostituția în folosul său”, arată reprezentanții DIICOT.

În cursul zilei de 16 ianuarie, procurorii DIICOT Iași au dispus reținerea a cinci inculpați și măsura controlului judiciar față de cel de al șaselea. Miercuri, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași. Acțiunile au fost efectuate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din Inspectoratul Județean de Poliție Iași și polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Iași, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție”, mai arată comunicatul DIICOT.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0