Cinci frați au fost dați afară din casă de tatăl căzut în patima alcoolului

HomeSocial

Cinci frați au fost dați afară din casă de tatăl căzut în patima alcoolului

 

 

Serviciul de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a instrumentat, de la începutul acestui an și până la data de 30 aprilie, 260 de cazuri de maltratare a copiilor.

Cel mai mare număr de dosare s-a înregistrat în luna aprilie, când au fost semnalate 72 de cazuri de abuz asupra minorilor din Neamț. Ca și în celelalte luni, au predominat cazurile de neglijare, fiind înregistrate luna trecută 32 de astfel de situații, 25 fiind înregistrate în mediul rural și șapte în urban. În aprilie au mai fost cercetate și șase cazuri de abuz fizic, trei cazuri de abuz sexual, 17 cazuri de abuz emoțional, șapte cazuri de comportament delincvent, două cazuri de repatriere a copiilor neînsoțiți pe teritoriul altor state etc. Ca urmare a tuturor acestor sesizări, specialiștii Serviciului de prevenire abuz au propus nouă măsuri de protecție specială, toate fiind plasamente în regim de urgență în centre rezidențiale și toate au fost pentru copii ale căror nevoi de dezvoltare erau grav neglijate.

Conform DGASPC Neamț, unul dintre aceste cazuri face referire la un grup de cinci frați, dintr-o comună din județ. Mama acestora era plecată la muncă în străinătate, iar copiii au rămas în grija tatălui, care nu și-a asumat cu responsabilitate statutul de părinte. La un moment dat, pe fondul consumului de alcool, tatăl i-a dat afară din casă pe toți cei cinci copii și, întrucât nu a existat o altă soluție, membrii familiei extinse neasumându-și responsabilitatea creșterii lor, s-a decis instituirea măsurii de protecție într-un centru rezidențial.

Un alt caz este al altor patru frați, care proveneau dintr-o familie monoparentală, iar mama, care tocmai născuse, era deja găzduită în centrul maternal al DGASPC Neamț împreună cu nou-născutul. Ceilalți patru copii rămăseseră în grija unei bunici și locuiau în condiții absolut improprii. În consecință, pentru a preveni separarea de mamă și pentru a oferi condiții decente de trai copiilor, s-a dispus plasamentul într-un centru rezidențial, astfel încât să fie aproape de mama lor.

„Din păcate, numărul cazurilor de abuz emoțional înregistrează o creștere semnificativă, cel mai adesea copiii devenind victime ale propriilor părinți implicați în divorțuri, fiecare reclamând celălalt părinte de abuz emoțional asupra copilului în speranța că acest lucru îi va ajuta ulterior la stabilirea custodiei. În toate cazurile de abuz înregistrate, specialiștii DGASPC au acordat servicii sistemice (evaluare, consiliere psiho-socială, consiliere juridică) în colaborare cu autorităţile locale şi cu sprijinul resurselor comunitare”, informează comunicatul DGASPC Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0