Cinci copii au fost despărţiţi de familiile care-i abuzau

HomeSocial

Cinci copii au fost despărţiţi de familiile care-i abuzau

 

copil abuzCinci copii din judeţul Neamţ au fost luaţi, în luna iulie, din familiile lor şi au ajuns în centrele de plasament în regim de urgenţă, ca urmare a faptului că erau abuzaţi chiar de cei care ar fi trebuit să-i apere şi să le ofere condiţii decente de trai.

Specialiştii Serviciului de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în cazuri de abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ au instrumentat, luna trecută, 53 de cazuri de maltratare a copiilor, 23 fiind în mediul urban, iar 30 în mediul rural. Comparativ cu luna iunie, când au fost 31 de cazuri, se constată o creştere semnificativă, păstrându-se, însă, media lunară din ultima vreme.

Din punct de vedere al formei de maltratare, cele mai multe cazuri au fost de neglijare, 24 de copii fiind într-o astfel de situaţie, două treimi provenind din mediul rural. Luna trecută au mai fost instrumentate nouă cazuri de repatriere a unor copii care se aflau în evidenţa serviciilor sociale din alte ţări ca urmare a faptului că erau victime ale diverselor forme de abuz, şapte cazuri de abuz sexual, câte patru cazuri de abuz emoţional şi comportament delincvent şi trei cazuri de abuz fizic. De asemenea, s-a înregistrat şi dispariţia a doi copii de la domiciliu, astfel de fapte fiind considerate tot forme de abuz.

Ca urmare a acestor situaţii, specialiştii Serviciului Abuz au propus instituirea măsurilor de protecţie specială în regim de urgenţă în centre rezidenţiale pentru cinci copii. Pentru alţi doi copii care au săvârşit fapte penale şi nu au împlinit vârsta răspunderii penale, s-a dispusa măsura supravegherii specializate în familie, decizia aparţinând Comisiei pentru Protecţia Copilului Neamţ.

„Din păcate, lunar, câteva familii rămân fără copii ca urmare a abuzurilor la care i-au supus pe aceştia. Aceste măsuri extreme nu sunt dorite de nimeni, dar sunt luate în interesul superior al copilului, acesta aflându-se în situaţia extrem de gravă de a fi pus în pericol de propria familie. Toate aceste situaţii ar trebui să-i determine pe părinţi să-şi asume rolul cu responsabilitate şi să conştientizeze că a fi părinte implică nişte obligaţii uriaşe faţă de copii. Pe de altă parte, ne bucurăm că se constatată o implicare mai mare a comunităţii în eradicarea acestui fenomen trist, fapt dovedit de semnalarea mai frecventă a unor suspiciuni de abuz. Este vital ca toate suspiciunile de maltratare a copiilor să fie sesizate imediat autorităţilor, chiar dacă, ulterior, nu se vor confirma”, a precizat Cristina Păvăluţă, directorul general al DGASPC Neamţ.

În total, de la începutul acestui an şi până pe 31 iulie s-au înregistrat 377 de cazuri de maltratare, ceea ce înseamnă că zilnic au fost abuzaţi aproximativ doi copii.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0