Prima paginăSocial

Certificate noi pentru persoanele cu handicap

Certificate noi pentru persoanele cu handicap

Dimensiune text

 

13.650 de nemțeni, încadrați în grad de handicap cu valabilitate permanentă (care nu trebuie să vină la comisii la reevaluare) vor primi, începând cu această lună, noile tipuri de certificate de încadrare, informează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Din martie 2017, DGASPC a început să emită noile modele de certificate, acestea fiind trimise prin poștă fiecărei persoane în parte.

„Persoanele cu handicap care primesc aceste noi certificate acasă trebuie să rețină că beneficiază în continuare de toate prestațiile sociale și facilitățile de transport ca și până acum și nu trebuie să se prezinte la sediul DGASPC Neamț. Este vorba doar despre un nou model de certificat care îl înlocuiește pe cel vechi”, precizează reprezentanții DGASPC Neamț.

În decembrie 2016, a fost publicat un act normativ care prevedea că, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a acestuia, comisiile județene de încadrare în grad și tip de handicap au obligația să înlocuiască certificatele de handicap cu valabilitate permanentă cu un nou model. Acest nou model este mai clar explicat pentru beneficiar și elimină o serie de informații confidențiale referitoare la boala sau statutul social al acestuia.

În județul Neamț sunt aproape 19.000 de persoane încadrate în diverse grade de handicap, dintre care 13.650 au certificate permanente, adică nu mai vin la reevaluări periodice. Celelalte persoane au certificate revizuibile, acest lucru însemnând că beneficiarii se prezintă periodic la comisiile de evaluare în vederea obținerii certificatului de handicap.

„Actul normativ intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut prelungește perioada de valabilitate a certificatului de handicap de la 12 luni la 24 de luni. Adică, oamenii vor veni de acum încolo o dată la 2 ani la evaluare, și nu anual, ca până acum”, mai spun reprezentanții DGASPC Neamț.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0