Prima paginăActualitate

Cercetat pentru nerespectarea hotărârii judecătorești, după ce a încălcat ordinul de protecție

Cercetat pentru nerespectarea hotărârii judecătorești, după ce a încălcat ordinul de protecție

Dimensiune text

 

Un echipaj de poliție din cadrul Poliţiei Municipiului Roman a intervenit miercuri, 25 octombrie, în cazul unei sesizări privind încălcarea unui ordin de protecție.

În urma cercetărilor desfășurate, s-a stabilit că un bărbat de 31 de ani, din Roman, ar fi avut un conflict cu persoana vătămată, o femeie de 45 de ani, pe strada Perişorului din Roman, bărbatul încălcând un ordin de protecţie emis de Judecătoria Roman. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti, prevăzută şi pedepsită de articolul 32 din Legea nr. 217/2003 modificată, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

Polițiștii reamintesc faptul că, în conformitate cu articolul 23 din Legea nr. 217/2003, „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege.”

Competenţa de emitere a ordinului de protecţie aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa victima. Cererea de emitere a unui ordin de protecţie se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie. Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.

De asemenea, conform articolului 32 din Legea 217/2003, „Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la articolul 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti și se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.”

126 de ordine de protecție, în 2016

În primele șapte luni ale acestui an, pe rolul Judecătoriei Roman s-au aflat 36 de dosare vizând solicitarea unui ordin de restricție – 12 doar în luna iulie -, majoritatea solicitărilor fiind aprobate de judecătorii romașcani.

În decursul anului 2016, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, polițiștii au avut în lucru 126 de ordine de protecție, 85 dintre acestea fiind înregistrate anul trecut. Cele mai multe ordine de protecție au fost în supravegherea polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț și ai posturilor de poliție arondate, după care Poliția orașului Tîrgu Neamț și Poliția municipiului Roman, cu posturile de poliție arondate, care au gestionat, prin efectivele angrenate, supravegherea respectării acestor ordine emise pentru protecția victimelor violenței domestice.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0