Centrele de permanență se confruntă cu o situație îngrijorătoare. După ce au fost inaugurate cu fast și după ce, timp de cîteva luni, au funcționat bine, acum acestea riscă să rămînă fără finanțare.
Potrivit medicilor, centrele de permanență nu au mai primit bani din luna mai, astfel că medicii care activează aici sînt nevoiți să cumpere cu bani din buzunar medicamente și materiale sanitare, pentru a asigura tratamentul bolnavilor care se prezintă pentru îngrijiri medicale. „Am vorbit cu unii dintre colegii care lucrează în centrele de permanență și am înțeles că pe luna mai au primit doar 35% din fondurile necesare. Noi am prevăzut că se va ajunge în situația în care nu vor mai fi bani pentru finanțarea lor. Încă de la înființarea centrelor, noi am spus că sîntem de acord să facem gărzi în centrele de permanență, cu condiția să fie asigurată finanțarea. Direcția de Sănătate Publică ar fi trebuit să asigure conținutul trusei de urgență, medicamente și materialele sanitare, dar acest lucru nu s-a întîmplat, astfel că medicii au ajuns în situația să cumpere din banii proprii materiale și medicamente. Mai mult, Legea centrelor de permanență spune că medicul face gărzi în aceste centre pe baza unei cereri, dar nu specifică și procedura de renunțare. În schimb se stipulează faptul că dacă un medic nu se prezintă la gărzi este sancționat cu 10% din contractul încheiat cu casa de asigurări„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
„Într-adevăr, pentru luna mai am primit doar 30% din suma pe care trebuia s-o primim. Am vorbit cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care ne-au spus că nu au primit bani de la Ministerul Sănătății, care, la rîndul său, nu a primit bani de la Ministerul de Finanțe. Am făcut zeci de adrese la București și ni s-a promis că vom primi banii în cel mai scurt timp posibil„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.
Comentarii