Prima paginăRoman

Cel mai mare inventator, absolvent de „Roman-Vodă”

Dimensiune text

Profesorul universitar doctor Vitalie Belousov (foto), fondatorul şcolii de inventică, a fost elev al Liceului „Roman-Vodă” din Roman. Este unul dintre cei mai prolifici şi mai importanţi inventatori ai României, recunoscut atât în ţară, cât şi peste hotare.

 

 

Fost rector al Universităţii Tehnice din Iaşi, Vitalie Belousov a primit 123 de brevete în România, Eleveţia, Franţa, Germania, Italia, SUA şi a obţinut 71 de medalii de aur, şapte ordine europene şi de stat, precum şi nouă titluri internaţionale. Este autorul a 250 de lucrări ştiinţifice.

 

Elevul profesorului Alexandru Cojocaru a ajuns director general al Institutului Naţional de Inventică din Iaşi

 

Vitalie Belousov s-a născut la 2 mai 1930, în localitatea Bălţi. Cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, în 1940, a însemnat un moment de cotitură pentru familia Belousov. Tatăl său a fost arestat de autorităţile sovietice şi deportat într-un lagăr de exterminare din regiunea Kirov. La scurtă vreme, mama lui Vitalie Belousov a trecut în lumea celor drepţi, lăsând în urmă patru copii orfani. „A fost cel mai greu moment al vieţii mele. Am fost crescut de sora mea mai mare şi de cumnatul meu”, a declarat, într-un interviu realizat cu câţiva ani în urmă, Vitalie Belousov.

Cursurile liceale le-a făcut la licee din Târgu-Jiu, Odorhei şi Roman. Elev al Liceului „Roman-Vodă” din Roman, Vitalie Belousov a fost remarcat de profesorul de matematică Alexandru Cojocaru.

Visul tânărului Belousov era să piloteze avioane. Cum la Iaşi nu exista secţie de aeronautică, s-a înscris la Facultatea de Mecanică. După absolvirea facultăţii, în 1953, Vitalie Belousov a fost angajat ca asistent în cadrul Institutului Politehnic din Iaşi, ajungând până în vârful ierarhiei instituţiei de învăţământ superior. A ocupat funcţia de rector în perioada 1990 – 1996 şi de director general al Institutului Naţional de Inventică din Iaşi, între 1992 – 2004. Este preşedintele de onoare al Societăţii Inventatorilor din România şi membru corespondent al Academiei Europene de Știinţe şi Arte din Paris.

 

Pasiunea pentru inventică, moştenire de familie

 

Vitalie Belousov a moştenit pasiunea pentru invenţii de la tatăl său. „Inventam singur jocuri. În felul acesta, îmi câştigam respectul. La şapte ani, conduceam «armata» din cartier, formată de băieţi de 12-13 ani. Acasă, tata avea un atelier în care inventa tot felul de lucruri – aparate de zbor, zmee -, dar făcea şi lucruri serioase. Una dintre invenţiile sale este calculatorul mecanic cu roţi dinţate pe care l-a făcut cu mâna lui, în zeci de exemplare. L-am imitat pe tata şi în domeniul pregătirii şcolare. El n-a cunoscut o altă notă decât 5, nota maximă. Astfel, din 14 clase, câte am urmat, 12 le-am absolvit ca şef de promoţie”, spunea Vitalie Belousov.

Primele invenţii ca profesionist le-a făcut la fabrica Nicolina din Iaşi, iar cei mai mulţi dintre studenţii cu care a lucrat obţineau titlul de inventator. De numele lui Vitalie Belousov se leagă şcoala de scule aşchietoare şi şcoala de inventică.

Este liderul inventatorilor în domeniul prelucrărilor mecanice şi al dispozitivelor. Este pasionat de mai multe domenii şi direcţii de cercetare ştiinţifică, printre care: concepţia şi prelucrarea sculelor aşchietoare, tehnologii performante de ascuţire, concepţia şi construcţia de freze Romascon, bazele şi logica creaţiei tehnice.

S-a bucurat de o largă recunoaştere naţională şi internaţională. Printre cele mai importante distincţii s-au numărat Ordinul european (1996), fiind singurul român căruia i s-a decernat şi „Steaua României” (2002), pe plan intern.

Cea mai recentă participare a inventatorilor români a fost la Salonul Mondial al Invenţiilor de la Bruxelles din 2010, unde cele 32 de invenţii ale Institutului Naţional de Inventică din Iaşi, condus de profesorul Vitalie Belousov, au fost premiate, 18 dintre acestea obţinând medalii de aur.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Admiratie, respect, felicitari!…Un om de stiinta prolific, dinamic,cu elan tineresc si la varsta senectutii, un exemplu de vitalitate, sportiv desavarsit…ciclist pasionat pe
    biciclete modificate la sistemul de pedalare…facea drumul Bacau-Iasi pedaland ca
    un tanar…L-am audiat la diverse simpozioane tehnice,a venit si la I.M.Roman,are
    multi colegi in Roman. Multa sanatate, acestui adevarat specialist,merita titlul de
    ACADEMICIAN…nu stiu daca i s-a conferit…(ing.Mihai Horga)