Prima paginăRoman

Ceartă pe bani, la ArcelorMittal Roman

Dimensiune text

După trei ani de procese pentru nerespectarea coeficienților de ierarhizare, țevarii au de primit mii de lei, reprezentînd salarii restante. Cei care au apelat la executori judecătorești pentru a încasa integral sumele întîmpină greutăți în a-și recupera banii.

 

Timp de trei ani, Sindicatul Liber Petrotub și societatea ArcelorMittal Roman s-au „duelat” în instanță pe tema nerespectării de către angajator a coeficienților de ierarhizare. După trei ani în care salariile țevarilor au crescut doar în funcție de salariul minim pe economie, fără aplicarea acestor coeficienți, instanța a stabilit, prin hotărîre definitivă și executorie, ca ArcelorMittal să le vireze în conturi angajaților bani grei, reprezentînd drepturile salariale restante rezultate din aplicarea acestor coeficienți.

Unii dintre angajați au fost de acord cu o propunere lansată în această vară de reprezentanții fabricii de țevi, conform căreia în conturile salariaților urma să intre 50% din suma datorată. Condiția angajatorului este aceea ca salariații să nu întreprindă demersuri pentru executarea silită a ArcelorMittal, astfel încît să evite blocarea conturilor societății, dar și cheltuielile suplimentare cu alte procese. Solicitarea a fost transmisă, însă, după ce unii dintre salariați au apelat la serviciile unor executori judecătorești pentru a-și primi sumele cîștigate în instanță. Aceștia desfășoară acum o adevărată luptă pentru a-și recupera banii. „Cînd salariatul solicită angajatorului să pună în aplicare o hotărîre judecătorească, angajatorul trebuie să dea curs solicitării în termen de 15 zile. În loc să facă acest lucru, conducerea societății a cerut salariaților respectivi să prezinte titlurile executorii. Acum, angajatorul va avea de achitat, în aceste cazuri, nu doar sumele datorate salariaților, ci și costurile aferente executării. Din ce am înțeles, costurile totale pe care va trebui să le suporte angajatorul doar pentru că nu a pus în aplicare hotărîrea judecătorească se ridică la un miliard de lei vechi, la care se adaugă drepturile salariale restante„, a precizat liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu.

Salariații fabricii de țevi din Roman au de primit sume cuprinse între 4.000 și 12.000 de lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0