Catolicii intră în Postul Paştelui

Dimensiune text

Intrarea în Postul Paştelui a credincioşilor romano-catolici este marcată de Miercurea Cenuşii. În această zi, credincioşii catolici primesc la biserică cenuşă pe cap, în semn de pocăinţă. 

Miercuri, 18 februarie, este prima zi din Postul Paştelui pentru credincioşii romano-catolici. Numită „Miercurea cenuşii”, în această zi, catolicii prezenţi la liturghie primesc cenuşă pe cap, în semn de pocăinţă. Cenuşa provine din ramurile binecuvântate de la Floriile din anii anteriori, iar preotul spune, în momentul în care pune cenuşa pe capul credincioşilor, „Adu-ţi aminte, omule, că eşti pământ şi în pământ te vei întoarce!” sau „Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie!”.

Două dintre poruncile Bisericii catolice fac referire la perioadele de post: „Să ţii posturile rânduite de Sfânta Biserică şi să nu mănânci carne în zilele oprite” şi „Să nu faci nuntă în zilele oprite”.

Postul Mare se diferenţiază de cel al Adventului, de dinaintea Crăciunului, prin faptul că în Miercurea Cenuşii şi în Vinerea Mare, cea de dinaintea Învierii lui Isus, este post şi abstinenţă, ceea ce înseamnă că, în aceste două zile, credincioşii care au împlinit 21 de ani, până la cei de 60 de ani, au voie să mănânce doar o masă pe zi sau câte puţină hrană pe durata zilei, fiind interzis consumul cărnii. De asemenea, pe toată durata Postului Mare este interzis consumul de carne în timpul zilelor de vineri. Totodată, sunt interzise petrecerile zgomotoase. Marţea dinaintea Miercurii Cenuşii este numită şi „marţea grasă”, pentru a contrasta cu ziua care urmează acesteia şi marchează începutul postului. Termenul face referire la ultima seară când se servesc mâncăruri bogate în carne, înainte de Postul Paştelui.

Acest post durează 40 de zile şi reprezintă timpul pe care credincioşii îl au la dispoziţie pentru a-şi pregăti trupul şi sufletul pentru primirea lui Isus cel Înviat.COMENTARII

WORDPRESS: 0