Prima paginăActualitateRoman

Cât vor plăti Guvernului proprietarii din blocul cu bulină

Dimensiune text

Aproximativ 30.000 de euro a costat reabilitarea unui apartament din blocul cu bulină. Suma trebuie restituită statului român. Acest lucru se va face fără dobândă, pe o perioadă de cel mult 25 de ani, dacă veniturile proprietarului permit acest lucru.

După aproape 20 de ani de la primele demersuri făcute pentru consolidarea blocului cu bulină, cele 44 de familii vor putea să se întoarcă, în sfârşit, acasă. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost estimat pentru 10 – 15 septembrie, imediat după semnarea procesului verbal de recepţie a lucrărilor, romaşcanii putând să se mute în casele lor care, acum, sunt modernizate şi, cel mai important, sunt sigure.

Unul dintre cele mai importante aspecte, intens dezbătut şi de actualitate pentru cele 44 de familii care au apartamente în blocul cu bulină, se referă la plata contravalorii lucrărilor efectuate pentru fiecare apartament în parte.

„Cei care se încadrează într-o anumită categorie de venituri vor fi scutiţi de la plată, dar cei care au venituri mai mari vor trebui să plătească, fiindcă statul a finanţat investiţia pe proprietăţi private, iar banii trebuie recuperaţi. Plata lucrărilor se va face către Guvern, deoarece Guvernul a dat banii. Din ce ştiu eu, foarte puţini proprietari se încadrau în categoria celor nevoiţi să restituie banii”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.blocul02

Costul total al lucrărilor începute în 2006 se ridică la aproximativ 6.000.000 de lei. La prima vedere, această sumă, împărţită la 44 de apartamente, duce la un rezultat de 136.360 de lei pe apartament. Însă calculele se fac pe fiecare apartament în parte, în funcţie de suprafaţa locuinţei, dar şi de alţi termeni de specialitate.

În Ordonanţa nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente este prevăzut faptul că „restituirea, la terminarea lucrărilor de consolidare, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru execuţia lucrărilor de consolidare” se va face „în rate lunare egale fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani de la data recepţiei terminării lucrărilor de consolidare”.

Normele de aplicare ale acestei ordonanţe au fost publicate prin hotărârea de Guvern nr. 1364/2001 şi modificate prin hotărârea Guvernului nr. 206/2012. În actele normative ale Guvernului se precizează că „proprietarii locuinţelor, persoane fizice, care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, pe perioadele în care realizează aceste venituri sunt scutiţi (…) de la plata ratelor lunare, (…) obligaţia de a restitui sumele alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru executarea lucrărilor de consolidare diminuându-se cu sumele aferente perioadelor de scutire la plată a ratelor lunare”.

Pentru a demonstra venitul mediu lunar, proprietarii vor trebui, pentru fiecare rată lunară scadentă, să completeze, pe propria răspundere, o declaraţie de venituri nete, declaraţie ce va fi înregistrată la Consiliul Local. În schimb, până ce nu va termina de plătit ratele sau până ce nu vor trece cei 25 de ani – când se va stinge datoria către Guvern -, proprietarul nu va avea voie să înstrăineze locuinţa. De precizat că, în  luna iunie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei.

blocul04Lupta cu efectele cutremurelor a durat 17 ani

Mutarea celor 44 de familii în apartamentele consolidate va fi motiv de bucurie şi pentru 44 de tineri care visează la o locuinţă ANL şi care se vor putea muta în apartamentele eliberate de proprietarii blocului cu bulină.

Blocul „cu bulină” a fost construit în anul 1963. Are 44 de apartamente şi o arie desfăşurată de 2.960 de metri pătraţi. Deşi primele demersuri privind consolidarea blocului au început în 1996, abia zece ani mai târziu locatarii din blocul încadrat în gradul I de risc seismic au fost anunţaţi că trebuie să plece din locuinţele lor pentru a lăsa autorităţile să rezolve problema. Consolidarea blocului „cu bulină” a fost întârziată de firma Romconstruct Ploieşti – câştigătoarea licitaţiei pentru realizarea lucrărilor – şi de societatea Romconstruct Roman – căreia câştigătoarea licitaţiei i-a subcontractat lucrările. Firmele nu au respectat termenele de execuţie, deşi existau promisiuni de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că se vor primi bani suficienţi pentru finalizarea lucrărilor. Ulterior, Romconstruct Ploieşti a intrat în insolvenţă. Administraţia locală a reziliat contractul cu Romconstruct Ploieşti după doi ani de zile, deoarece firma nu respecta termenele de execuţie. Apoi, a fost organizată o nouă licitaţie pentru stabilirea firmei care va încheia lucrările de reabilitare a acestui bloc – constând în realizarea instalaţiilor interioare şi exterioare, a ultimelor finisaje şi reabilitarea unei mici porţiuni exterioare a blocului. Licitaţia a fost câştigată de firma Romconstructor SA Bacău. În total, reabilitarea blocului „cu bulină” a ajuns să coste cam de trei ori mai mult decât un bloc de locuinţe sociale cu 40 de apartamente.blocul05

Dorinţa de a vedea lucrările finalizate la acest imobil nu este doar a oamenilor care au locuinţe acolo. Primarul Leoreanu a spus că această problemă „l-a îmbolnăvit”, city-managerul Ovidiu Bojescu vrea să fie semnată cât mai repede recepţia lucrărilor, iar un director din Ministerul Dezvoltării a spus că va veni la Roman să se convingă de faptul că această investiţie nu va mai necesita alte fonduri.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Marcel Turpescu 8 ani

    44*30.000=1.320.000 EURO

    Intrebare: nu era mai ieftin sa fie blocul daramat si ridicat altul nou? Totusi e vorba de 1 milion si ceva de euro!