Prima paginăTimp liber

Castelul de la Miclăușeni, inclus de revista The Culture Trip între cele mai frumoase castele din Europa

Castelul de la Miclăușeni, inclus de revista The Culture Trip între cele mai frumoase castele din Europa

Dimensiune text

 

Castelul Sturdza de la Miclăușeni se numără printre cele mai frumoase castele din România și, chiar, din întreaga Europă. Asta consideră reprezentanții revistei de turism și călătorii The Culture Trip, care au inclus castelul de la Miclăușeni în această listă alături de Castelul Bran, Castelul Peleș, Castelul Hunedoarei, Castelul Bánffy de la Bonțida (Cluj) și Castelul Cantacuzino (Bușteni).

Castelul Sturdza de la Miclauseni

 

„Munții României ascund unele dintre cele mai pitorești castele din întreaga Europă. Locuri pline de mituri sau legendă, fortărețe mărețe și pitorești sau reședințe regale elegante și impozante pline de comori ale artei, acestea reflectă istoria și bogata moștenire culturală a țării. Acestea sunt cele mai frumoase”, precizează materialul publicat la finalul lunii ianuarie de revista The Culture Trip.

Bijuterie arhitectonică în curs de restaurare

Castelul Miclăuşeni este unul dintre cele mai romantice castele din România şi, în prezent, este în proces de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a suferit din cauza agresiunilor armatei sovietice şi ale autorităţilor comuniste.

Între anii 1880 şi 1904, George Sturdza a construit pe amplasamentul vechiului conac un frumos palat în stil neogotic târziu, fiind o copie a castelelor feudale apusene şi amintind de de Palatul Domnesc din Ruginoasa. Planurile construcţiei au fost realizate de arhitecţii Iulius Reinecke şi I. Grigsberg. Castelul adăpostea o colecţie valoroasă de cărţi şi documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Carrara, argintărie, dar şi piese arheologice, numismatice şi epigrafice de mare valoare. Numai colecţia de cărţi număra 60.000 de exemplare, multe din ele fiind ediţii princeps sau rarisime.

Singurul copil al lui George Sturdza şi al Mariei Ghica a fost o fiică, Ecaterina. Ea s-a căsătorit în anul 1897 cu Șerban Cantacuzino, dar nu a avut copii. Soţul ei a murit în 1918, Ecaterina Cantacuzino rămânând văduvă de tânără. În timpul primului război mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica şi Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniţii ca infirmiere. Marele compozitor George Enescu a vizitat castelul, concertând printre paturile cu răniţi. În anul 1944, din cauza apropierii frontului, palatul a fost părăsit de Ecaterina Cantacuzino, care a luat cu ea odoarele bisericii construite de marele logofăt Dimitrie Sturdza la 1823. Ea a refuzat, iniţial, să evacueze biblioteca de mare valoare pe care o adăpostea castelul, predând, ulterior, Episcopiei Romanului două inventare ale bibliotecii.

În iarna anului 1944, au staţionat în castel prizonieri nemţi. Castelul a fost devastat de soldaţii ruşi, care au folosit multe cărţi valoroase pe post de combustibil în sobe, vânzând alte volume unor magazine din Târgu Frumos, unde erau folosite pentru împachetarea mărfurilor. Pe lângă cărţi, au dispărut din castel piese de mobilier şi cea mai mare din colecţiile familiei Sturdza. Volumele salvate de Ecaterina Cantacuzino şi pe care le predase Episcopiei Romanului au fost, ulterior, donate acesteia.

Aflat acum în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Castelul de la Miclăușeni primește în fiecare an mii de vizitatori, pentru vizite ale parcului, mănăstirii și castelului sau în cadrul evenimentelor culturale organizate periodic, fondurile obținute fiind folosite pentru restaurarea edificiului.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0