Prima paginăRural

Case în pericol de prăbușire în satele Romanului

Dimensiune text

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț cere autorităților locale să monitorizeze starea imobilelor publice și particulare și să îndepărteze depunerile de zăpadă de pe acoperișurile acestora. Zăpada de pe casele locuitorilor de la sate atinge chiar și un metru grosime.

 

 

Avînd în vedere căderile masive de zăpadă din ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Petrodava” al județului Neamț a solicitat comitetelor locale pentru situații de urgență din toate localitățile județului să întreprindă o serie de măsuri, în completarea celor stabilite prin Hotărîrea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 11 februarie 2012, pentru gestionarea eventualelor situații de urgență care s-ar putea produce în acest context.

Astfel, autoritățile locale trebuie să inventarieze toate imobilele instituțiilor publice, operatorilor economici și locuințele particulare ale căror structură de rezistență șubredă sau intens solicitată de depunerile de zăpadă reprezintă un pericol pentru persoanele aflate în interior.
De asemenea, se va avea în vedere evacuarea persoanelor din imobilele aflate în această situație de pericol iminent și asigurarea cazării acestora la rude, vecini sau în spații special amenajate.
Nu în ultimul rînd, autoritățile locale vor acorda sprijin populației, acolo unde se impune, pentru degajarea stratului de zăpadă depus pe acoperișurile imobilelor sau construcțiilor și anexelor care adăpostesc animale.

 

Acoperișul caselor vechi, curățat de autorități

 

În comunele din jurul Romanului, autoritățile locale au inițiat deja acțiuni de degajare a zăpezii de pe acoperișurile caselor cu risc de a se prăbuși. Acțiunea autorităților a fost demarată la acele imobile vechi unde stratul de zăpadă a ajuns la 70 – 80 de centimetri și chiar un metru, locuite de persoane în vîrstă și bolnave care nu pot face singure această operațiune. „Odată cu deszăpezirea drumurilor, au fost identificate case care sînt în pericol de prăbușire din cauza stratului foarte mare de zăpadă de pe acoperiș. Este vorba de case vechi, ale căror acoperișuri pot ceda sub greutatea zăpezii. Am atenționat  proprietarii acestor imobile, aflate în risc de prăbușire, să acționeze pentru îndepărtarea stratului de zăpadă ce atinge și un metru grosime. Noi vom interveni numai în cazul caselor locuite de persoane în vîrstă și bolnave, care nu pot urca pe acoperiș pentru degajarea zăpezii. La nivelul comunei Icușești sînt 30 – 40 de case în pericol de prăbușire. Vom interveni, cu beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru curățarea zăpezii de pe acoperișurile unde proprietarii nu pot interveni din cauza vîrstei ori a stării de sănătate„, a spus Săbărel Vanea Roșu, viceprimarul comunei Icușești.

Și în comuna Sagna, autoritățile locale au identificat 15 case în pericol de prăbușire din cauza zăpezii. „Am identificat 15 case unde va trebui să acționăm pentru degajarea zăpezii de pe acoperișuri și de pe saivanele cu animale„, a spus Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.

COMENTARII

WORDPRESS: 0