Caravana Cinematografică a Centenarului ajunge la Roman pe 25 mai

HomeCultural

Caravana Cinematografică a Centenarului ajunge la Roman pe 25 mai

 

 

Una dintre acțiunile dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi, desfăşurată sub numele „Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”, urmează a ajunge la Roman sâmbătă, 25 mai, un acord de colaborare între organizatori și municipalitate urmând a fi supus votului consilierilor locali în ședința din 27 aprilie.

În cadrul manifestărilor prilejuite de prezența caravanei la Roman, va fi vernisată expoziție Agerpres „România: Evoluție”, ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, va fi proiectat filmului documentar Agerpres „Marea Unire, România la 100 de ani”, vor fi organizate sesiuni de întrebări și răspunsuri, discursuri, precum și vizionarea filmului din cadrul Centenarului Filmului Românesc, alături de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu un invitat special. Manifestările vor avea loc în sala de festivități a Primăriei Roman.

Caravana „Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”’, a fost lansată în luna februarie, la Iaşi. Producţiile cinematografice vor fi prezentate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, printre care Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca. Filmele au fost selectate de critici de film, regizori şi istorici. La finalul proiectului, organizatorii îşi propun să editeze o carte onorifică ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitaţi. Primele filme proiectate pe traseul caravanei sunt: „Pădurea spânzuraților” (1965), „Două lozuri” (2016) și „Afacerea est” (2016).

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0