HomeSanatate

Căpuşele au făcut sute de victime

De când a început sezonul cald, sute de persoane au ajuns la spital după ce au fost muşcate de căpuşe. Anul trecut, 14 nemţeni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme, provocată de o bacterie purtată de căpuşe. 

Judeţul Neamţ se situează pe îngrijorătorul loc şase în topul judeţelor în care, anul trecut, s-au înregistrat cele mai multe cazuri de pacienţi cu boala Lyme, provocată de muşcăturile de căpuşe. În 2014, au fost supravegheate 31 de cazuri, din care 14 au fost confirmate. Pe locul I s-a situat Sibiul, cu 221 de cazuri aflate sub supraveghere.

La nivelul întregii ţări, în 2014 au intrat în supraveghere 758 cazuri de boala Lyme, dintre care 248 au fost confirmate. Cele mai multe cazuri au intrat în sistemul de supraveghere (81%) în stadiul I al bolii, astfel că pacienţii au fost trataţi cu succes. Recordul negativ a fost înregistrat la pacienţi cu vârste cuprinse între 5-9 ani şi 60-64 ani.

Pentru a preveni apariţia bolii, medicii atrag atenţia asupra modului în care trebuie să ne protejăm pentru a evita muşcăturile acestor insecte. „Atunci când faceți o drumeție sau ieșiți la iarbă verde, se recomandă să purtați haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai ușor eventualele căpușe), pantaloni lungi introduși în șosete, bluze cu mânecă lungă, șapcă și, eventual, mănuși. E de preferat să folosiți încălțăminte fără orificii sau decupaje – pantofi sport în loc de papuci, sandale”, sunt recomandările specialiştilor în sănătate publică.

Şi anul acesta, în judeţul Neamţ au început să apară primele victime ale căpuşelor. În perioada Rusaliilor, o persoană a ajuns la spital din cauza unei muşcături, care, din fericire, nu a avut efecte grave. La Roman au fost înregistrate peste zece cazuri, de la începutul sezonului cald, însă toate au fost rezolvate fără probleme la Centrul de Primiri Urgenţe sau cel mult la secţia Boli Infecţioase.

Muşcăturile de căpuşe pot fi periculoase, deoarece pot provoca borelioză, sau boala Lyme, o afecţiune relativ rară, dar greu de diagnosticat şi care, dacă nu este tratată, poate duce la paralizii şi deces. Primul semn al infecţiei este un cerc roşu mare în jurul înţepăturii. Acesta apare în numai 60-80% din cazuri, însă absenţa lui nu înseamnă întotdeauna absenţa infecţiei. De aceea, se recomandă prezentarea la medic şi efectuarea testelor de depistare a boreliozei, pentru a se face tratamentul din vreme.

În 2012, s-a creat o adevărată isterie din cauza căpuşelor, plecând de la cazul actorului Serban Ionescu, afectat de o boală neurologică, dar despre care s-a crezut iniţial că ar suferi de boala Lyme.

Comentarii

WORDPRESS: 0