HomeSanatate

Cancerul face ravagii la sate

Anul trecut, în evidențele medicilor se aflau 13.152 de bolnavi de cancer. Peste 7.000 dintre aceștia provin din mediul rural.

 

 

Medicii din județ sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de persoane care suferă de cancer. Ei spun că, în ultimii ani, s-a produs o adevărată explozie a acestei boli, principala cauză fiind alimentația nesănătoasă.
Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, anul trecut s-au înregistrat 1.793 de cazuri noi de cancer, iar numărul bolnavilor aflați în evidențele medicilor de familie a ajuns la 13.152. Dintre aceștia, 7.177 provin din mediul rural. În ceea ce privește numărul cazurilor noi, cele mai frecvente sunt afecțiunile oncologice colo-rectale, cu 243 de cazuri noi, și cancerul pulmonar, cu 221 de cazuri. Și cancerul la sân face ravagii printre femei, anul trecut fiind diagnosticate cu această afecțiune nu mai puțin de 154 de femei. La drama acestor pacienți se adaugă dificultatea în a-și cumpăra medicamente ieftine, având în vedere că tot mai multe farmacii au renunțat la ele pentru că nu aduc profit. În luna martie, Ministerul Sănătății a alocat Spitalului Municipal de Urgență Roman 467.000 de lei pentru bolnavii incluși a programul național de tratare a cancerului.

„Dacă ne raportăm la numărul populației, întrucât în mediul rural sunt mai mulți locuitori decât în cel urban, este normal ca incidența cancerului să fie mai mare. Din păcate, de la an la an, numărul bolnavilor nou depistați cu afecțiuni oncologice a crescut. Numărul mare de cancere colo-rectale spune totul despre cât de sănătos mâncăm. Dacă, pe vremuri, se spunea că la țară mâncarea era mai sănătoasă, din păcate, numărul mare de chimicale, toxine și pesticide care se folosesc acum în agricultură influențează și calitatea alimentelelor”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0