Home

Campionatul Ligii a treia la fotbal va începe în 30 august, cu şase serii

Acum trei ani, la FRF, se stabilise ca din sezonul 2013-2014 să fie patru serii în Liga a treia. Luni, 5 august, în câteva minute, s-a revenit la sistemul cu şase serii, aşa cum a fost şi în sezoanele trecute, după o „adâncă şi matură chibzuire” a celor care se joacă de-a organizarea campionatului. SCM Petrotub va juca un meci amical cu FC Vaslui, joi, în deplasare.

Multă pierdere de timp şi cheltuială, aşa sunt şedinţele de la Federaţia Română de Fotbal (FRF). Rezultatele acestor întruniri nu au mare legătură cu ceea ce înseamnă fotbalul şi organizarea de competiţii care să promoveze jucători şi echipe de valoare, în special cea naţională. Se fac prognoze pe termen lung, neacoperite în practică din cauza aceluiaşi sistem păgubos care trona şi acum patru ani sau opt ani.  La ce să ne mai aşteptăm când vine vorba, spre exemplu, de campionatul Ligii a treia. Se stabilise, acum trei ani, ca în Liga a treia să fie, în sezonul 2013-2014, patru serii a câte 18 echipe. S-a revenit luni, 5 august, asupra acestei decizii: vor fi şase serii a câte 12 echipe. Campionatul nu va mai începe în 16 august, ci în 30 august.

„Preferam campionat cu mai multe echipe şi mai multe meciuri”

SCM Petrotub Roman nu este o echipă cu mari pretenţii, de vreme ce, an de an, se mulţumeşte cu statutul de divizinară C. Ca peste tot în ţară, şi la Roman există jucători de valoare, confirmarea venind din partea rezultatelor obţinute la nivel de juniori, dar şi a prezenţei aproape constante a echipei de seniori a Romanului între primele trei clasate în Liga a treia, în ultimii ani, cu excepţia celui trecut. Spunea Ioan Zăloagă, fost fotbalist de referinţă al Romanului acum câteva decenii: „Nu vreau să închid ochii până nu văd «Laminorul» în «B»”. Nu există şanse prea mari de a i se îndeplini dorinţa.

Un nou început al echipei romaşcane este cel din această vară a lui 2013. Valentin Avădanei, un antrenor tânăr, a venit cu un suflu nou, de primăvară, la prima sa experienţă ca antrenor principal la o echipă de seniori, dar păstrează rezerve: „Nu este mai bine că s-a revenit la sistemul cu şase serii şi cu 12 echipe. S-au introdus play-off şi play-out, ceea ce este benefic. Se va ajunge la 32 de meciuri pe sezon, dar între aceleaşi echipe. Mi-ar fi convenit varianta cu 18 echipe în serie, cu 34 de meciuri în campionat. Că deplasările ar fi fost mai lungi şi mai costisitoare? Asta nu mai este problema mea. Antrenorii spun una, cei care decid pot avea altă părere. Și cu ani în urmă au fost serii mai puţine în «C». Pe de altă parte, le dau dreptate şi patronilor care dau bani la stat. În primă fază se fixează o sumă, apoi se triplează. Altfel, ar fi mai bine să se joace sâmbăta. În cazul unui meci pe care-l ai vineri seara şi pleci vineri dimineaţa către localitatea unde se dispută meciul, nici nu mai ai timp să respiri. Noi trebuie să ne adaptăm rigorilor şi asta încercăm să facem. Echipa merge bine, este în progres. Jucătorii se antrenează conştiincios şi sunt ascultători. Încearcă să respecte ceea ce le cer, cu un anumit scop, creşterea potenţialului, fizic şi tactic. Cresc în valoare şi cei mai tineri, nu neapărat cei abia veniţi”.

Joi, 8 august, de la ora 19, SCM Petrotub Roman va juca în deplasare, cu FC Vaslui, un meci amical. Vineri, SCM Petrotub va întâlni Voinţa Ion Creangă, pe stadionul „Moldova”, de la ora 18.

Comentarii

WORDPRESS: 0