Prima paginăActualitateRoman

Campanie pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Dimensiune text

Romaşcanii care vor colecta selectiv vor fi plătiţi. Acţiunea va fi susţinută de administraţia locală şi SC Rossal SRL Roman.

Colectarea selectivă a deşeurilor este ţinta unei campanii care se va desfăşura în perioada următoare în oraş. Campania este organizată de SC Rossal SRL Roman, în parteneriat cu Primăria municipiului Roman. Această campanie se adresează tuturor locuitorilor municipiului. Firma de salubrizare va preda asociaţiilor de proprietari eco-containere, astfel ca gunoiul să fie colectat selectiv. „Trebuie să atingem ţinta de 15%, de recuperare a materialelor reciclabile din deşeurile menajere. Dacă, la nivel de municipiu, această ţintă nu este atinsă, administraţia locală va fi obligată să plătească 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri municipale depuse, bani ce ajung la Fondul de Mediu”, a afirmat Ionel Ciocan, directorul executiv al SC Rossal SRL Roman.

Conform legislaţiei în vigoare, atât primăria, cât şi societatea de salubritate sunt obligate să raporteze, lunar, cantitatea totală de deşeuri colectată, din care să rezulte cantitatea deşeurilor colectate selectiv.

Pentru romaşcanii care locuiesc la case va fi stabilită o zi a colectării selective, în care angajaţii firmei de salubritate vor ridica deşeurile respective. „Cantităţile de deşeuri colectate selectiv care vor fi predate operatorului vor fi plătite cu 0,2 lei/kilogram, indiferent că vorbim de asociaţii de proprietari, unităţi de învăţământ sau persoane fizice. Mai mult, am propus implicarea beneficiarilor de ajutor social, prin predarea lunară a unor cantităţi minime de deşeuri: 1,5 kilograme de hârtie sau carton, 0,5 kilograme de aluminiu şi 3 kilograme de PET-uri pentru fiecare beneficiar în parte”, a explicat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

În plan este şi organizarea unei tombole pentru romaşcani, astfel încât aceştia să nu neglijeze colectarea selectivă a deşeurilor. În plus, angajaţi ai primăriei, ai Poliţiei Locale şi ai societăţii Rossal SRL Roman vor face control tematic la societăţile din oraş, pentru a încuraja acest obicei.

Cantităţile de deşeuri colectate selectiv trebuie raportate unui organism specializat din cadrul Uniunii Europene, fiindcă România are de atins o ţintă de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor din ambalaje. Dacă această ţintă nu este atinsă, ţara noastră riscă amenzi deloc neglijabile.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • liviu 8 ani

  Si deseurile electronice unde se colecteaza? Ca stau de vreo luna cu harburi in casa. Eu nu am vazut decat containere pentru plastic, sticla, hartie, resturi menajere. Ca decat sa astept sa le colecteze primaria o data la jumatate de an mai bine uit de simtul civic si arunc Hi-Fi-ul (scuze, Lo-Fi-ul) peste rosiile si cojile de cartofi in descompunere…..

  • User 8 ani

   Pe langa campaniile care se organizeaza periodic, puteti contacta firma de salubritate pentru ridicarea de la domiciliu a deseurilor electronice.
   Sunand la 0233/740487 puteti stabili de comun acord cu societatea cand sa vi se ridice deseurile electronice.

 • superdan 8 ani

  De acord cu initiativa, dar ce ne facem cu cei care „colecteaza” deseurile deja colectate selectiv? Si nu sunt deloc putini, fiind din ce in ce mai bine organizati.
  Cred ca politia locala ii poate identifica foarte usor si descuraja in „colectarea” si rascolirea deseurilor. Dar dupa cum am vazut un grup de aurolaci care se „tratau” in vecinatatea unui agent de politie in zilele trecute, slabe sperante…

 • alta 8 ani

  daca s/ar pune acele containere speciale pe langa alea pt resturi menajere, as participa si eu cu mai multa tragere de inima; dar cand astea sunt puse la distanta si tre sa mergi mult pt a le depozita selectiv… cam piere cheful; in plus au grija de plasticuri cautatorii care mai castiga si ei ceva