În perioada 1 – 19 noiembrie, elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman au participat la campania internațională „19 zile de activism pentru prevenirea abuzurilor și violențelor asupra copiilor şi tinerilor”, desfășurând diferite activităţi prin care au învățat despre consumul de substanțe ilicite, despre cauzele și efectele consumului acestora asupra creierului, dar și a personalității lor. În același timp, elevii au primit informații despre siguranța lor în spațiul online, despre cât de periculoasă poate fi acceptarea prieteniei persoanelor necunoscute.
Scopul desfășurării acestei campanii a fost de formare a unei comunități mai sigure pentru copiii, promotorul și susținătorul promovării drepturilor copiilor fiind FICE România – Federația Internațională a Comunităților Educative, care a creat cadrul de participare la un amplu proces de conștientizare, consultare, colaborare și participare inițiat de Fundația Summitul Femeilor Lumii, de la Geneva.
Vineri, 15 noiembrie, elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin” au încheiat campania printr-o activitate de amploare, la care au participat circa 250 de elevi și 25 de cadre didactice, de informare şi conştientizare asupra pericolelor pe care le prezintă consumul de droguri de către copii, organizată de elevii claselor a IX-a A și a XI-a C și coordonată de profesor Carmen Grădinaru. La această manifestare au participat, alături de elevii și profesori liceului, și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, subcomisar Nicoleta Tablan, ofițer sociolog, și agent șef adjunct Iulia Maftei, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
,,Astăzi, ne aflăm în această sală pentru a participa la cea de a V-a ediție din cadrul Campaniei Internaționale «19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor», care a devenit o tradiție în liceul nostru, implementat din anul 2014”, a transmis coordonatorul acestui eveniment profesorul Carmen Grădinaru.
În cadrul activității, cei prezenți au putut viziona o prezentare despre pericolele din spatele consumului de droguri, realizată de eleva Alexandra Vârgă, din clasa a IX-a A, au ascultat ale elevelor Luiza Maria Iștiuc și Simona Dimișcă, din clasa a IX-a A, și au fost expuse planșe, desene, mesaje, tricouri cu mesaje anti-drog. Pe tot parcursul activității, pe scenă au fost prezente „statui vii”, reprezentate de elevii clasei a IX-a A, care, prin machiaj și mesajele de pe tricouri, au tras un semnal de alarmă asupra riscurilor consumului de droguri și și-au exprimat dezacordul față de consumul de substanțe ilicite.
De asemenea, reprezentanții IPJ Neamț le-au prezentat elevilor materiale și clipuri referitoare la siguranța online, prin care elevii au fost informați că sunt vulnerabili permanent la pericolele din spațiul online, dar nu numai, aceștia fiind sfătuiți ca, atunci când se consideră amenințați sub orice formă, abuzați sau hărțuiți, să apeleze la o persoană în care au mare încredere – fie un prieten, un cadru didactic, psiholog ori polițist.
Activitatea a fost coordonată de profesor Carmen Grădinaru, realizată cu sprijinul conducerii liceului, director Ana-Maria Zăloagă și director adjunct Cristinica Sava, al consilierului educativ profesor Mihaela Dana Rusu, consilierului psiholog Alina Stan, al profesorilor Mihaela Adomniței, Crina Cărpușor, Ina Manuela Dăscălița, Gabriela Guțu, Mirela Danielescu, Gabriela Niță, Crenguța Bura, Paraschiva Buciumanu, Mihaela Ciobanu, Alexandra Ivanciu, precum și al altor cadre didactice ale liceului.
Comentarii