Cadre medicale infectate cu COVID-19, la Spitalul Municipal de Urgență Roman

HomeActualitate

Cadre medicale infectate cu COVID-19, la Spitalul Municipal de Urgență Roman

 

Un focar de infecție cu coronavirusul COVID-19 a izbucnit la Spitalul Municipal de Urgență Roman, după ce o asistentă medicală din cadrul secției Chirurgie s-a testat voluntar înainte de plecarea în concediu, au anunțat vineri, 18 septembrie, reprezentanții unității medicale.

Secția de Chirurgie a Spitalului este deservită de 51 de angajați – din care nouă medici și 21 de asistenți medicali. În urma anchetei epidemiologice de la Secția de Chirurgie generală a spitalului a reieșit faptul că, pe data de 4 septembrie, o asistentă medicală s-a testat PCR contra cost, fiindu-i necesar rezultatul pentru a pleca în concediu. Rezultatul a ieșit pozitiv, salariata fiind asimptomatică. Astfel, au fost testați toți salariații secției de Chirurgie, pacienții contacți din secție și salariații Anesteziei Terapie Intensivă. Dintre aceștia, medicii au ieșit negativi, iar șase asistenți, patru cadre auxiliare și patru pacienți – pozitivi. Personalul din secția ATI este negativ. Toate persoanele depistate pozitivi au avut simptome ușoare de infecție cu virusul SARS-COV-2 și au fost internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, spital suport COVID-19.

În această situație, s-a dispus izolarea maximă a secției, prin interzicerea de a interna pacienți noi pe Secția de Chirurgie, internarea noilor pacienți, care necesită asistență chirurgicală de urgență, efectuându-se pe Secția de Recuperare medicală fizică și balneologie, care și-a suspendat activitatea pentru internările cronice începând cu data de 8 septembrie. După ce secția de Recuperare a fost  dezinfectată, curățată și nebulizată, a fost pusă la dispoziție pentru a interna pacienții cu urgențe chirurgicale, aceștia având test COVID negativ.

Ca măsură antiepidemică de prevenire a răspândirii infecției, pacienții aflați în Secția de Chirurgie la momentul declanșării focarului de infecție cu virusul SARS-COV-2 au fost izolați la etajul al doilea. Asistența pacienților (pansamente, sonde) a fost asigurată de o asistentă din Secția de Chirurgie, care a fost testată COVID-negativ, în timp ce supravegherea și tratamentul pacienților au fost asigurate de asistentele din secția de Recuperare. Pacienții rămași în Secția de Chirurgie au fost supravegheați, monitorizați și s-a efectuat tratamentul aferent de restul personalului, testat COVID negativ, de pe Secția de Chirurgie.

„Personalul medicosanitar și auxiliar a circulat pe scările laterale la venirea și plecarea din schimb, iar vestiarele au fost mutate într-un salon, pentru a evita contactul cu restul colegilor la subsol. Analizele de laborator ale pacienților secției au fost transportate în recipiente din plastic, dezinfectate la exterior și predate la ușa secției către personal din cadrul ORL, care a efectuat transportul și predarea către Laboratorul de analize. Personalul de pe Secția de Recuperare a asigurat alimentarea cu medicamentele necesare din Farmacia spitalului și le-a predat la ușa secției. Precauțiile standard sunt mereu respectate – și aici ne referim la triajul epidemiologic, igiena mâinilor și a căilor respiratorii, purtarea corectă a echipamentului corespunzător, respectarea procedurilor privind curățenia și dezinfecția tuturor spațiilor, a echipamentelor și a aparaturii”, a precizat Andreea Laura Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0