HomeRoman

Cadavrele de la Protan au dispărut

Peste o mie de tone de deșeuri de origine animală au fost transportate de la Roman la un depozit autorizat, în vederea neutralizării lor. Platoul de depozitare al societății romașcane este complet eliberat de astfel de deșeuri și a fost curățat și igienizat.

 

Timp de mai mulți ani, romașcanii s-au plîns de mirosul pestilențial emanat din zona societății Protan. Anul trecut, administrația locală și-a propus să rezolve această problemă, iar de la finele lunii trecute cadavrele de animale de la Protan au dispărut pentru totdeauna. Sute de tone de deșeuri animale au fost transportate de pe platforma societății romașcane la depozitul autorizat din București al Protan.
Am reușit să ne respectăm promisiunea făcută romașcanilor domiciliați în cartierul Nicolae Bălcescu și nu numai lor. În urma verificărilor efectuate de compartimentul de mediu al administrației locale la societatea Protan SA Roman pe data de 27 iunie, s-a constatat că deșeurile de origine animală au fost transportate în totalitate la depozitul central autorizat din București, platoul de depozitare din incinta societății fiind complet eliberat de deșeuri animale, curățat și igienizat„, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Deschisă în anul 1967, societatea romașcană Protan a avut ca obiect de activitate preluarea și incinerarea cadavrelor de animale din întreaga regiune a Moldovei, fiind singura unitate funcțională de acest gen din zona nord-estică a țării. Obiectul de activitate al societății a fost restrîns din anul 2005, ca urmare a unei decizii luate de Comisia Europeană, prin care s-a interzis producerea făinii proteice pentru hrana animalelor.
Ca urmare a demersurilor realizate de administrația locală romașcană, Direcția de Sănătate Publică Neamț a recomandat societății Protan să transfere reziduurile de origine animală la depozitul autorizat din București, în vederea neutralizării lor, dar și să asigure măsurile de dezinfecție necesare în zonă.
Din luna martie a anului trecut, societatea Protan nu a mai primit transporturi noi de deșeuri animale și nu a mai prelucrat astfel de deșeuri. În total, peste o mie de tone de resturi de cadavre animale au fost transportate de la Protan Roman, în aproape un an și jumătate.

Comentarii

WORDPRESS: 0