Prima paginăActualitateNeamt

Butelii GPL periculoase pe piață

Dimensiune text

În urma unui control efectuat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ la unităţile de distribuţie şi comercializare a buteliilor GPL s-a constatat că sunt oferite butelii care au multiple defecte, care pun vieţa în pericol.

În perioada 24 – 30 octombrie s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în unităţile de distribuţie şi comercializare a buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz. În acţiunea de verificare au fost cuprinşi şapte operatori economici, din care unul cu activitate de distribuţie şi comercializare. Cantitatea controlată a fost de 908 butelii pentru GPL – tip aragaz, umplute, constatându-se abateri la toţi cei şapte operatori economici, la 804 butelii.

La toţi operatorii economici verificaţi s-a constatat că nu sunt îndeplinite, în totalitate, condiţiile de etichetare pentru o corectă şi completă informare a consumatorilor. Astfel, lipsesc informaţii legate de data umplerii, greutatea buteliei umplute şi nu este aplicată ştampila echipei care a efectuat şi a verificat etanşeitatea buteliei. În unele situaţii, aceste ultime informaţii s-au regăsit pe o etichetă autocolantă lipită pe robinet. Pe etichetele buteliilor nu sunt marcate instrucţiunile de manipulare, depozitare şi transport şi nu se înscrie denumirea staţiei în care se face umplerea. S-au identificat la comercializare butelii umplute de un anume operator economic, fără precizarea staţiei, iar recipientele utilizate sunt marcate cu denumirea altui operator economic.

Verificările au evidenţiat că la un operator economic se comercializau butelii cu defecte de natură fizică – deformări permanente la partea de jos a buteliilor. La cinci operatori economici s-au identificat butelii cu defecte produse prin coroziune, pe pereţii buteliei, situaţie în care nu  pot fi identificate numărul şi anul de fabricaţie al recipienţilor. Multe produse dintre cele verificate nu sunt inscripţionate cu informaţiile privind scadenţa de verificare tehnică periodică, capacitatea buteliei, masa buteliei cu robinet cu ventil sau supapă sau nu au capac de protecţie. În reţeaua de comercializare şi distribuţie sunt butelii cu defecte produse prin coroziune avansată, cu pelicula de vopsea deteriorată.

Aceste constatări conduc la concluzia că nu se respectă obligativitatea operatorilor economici autorizaţi pentru umplere butelii de a repara buteliile astfel încât produsul reintrodus în circuit să fie sigur.

Ca urmare a constatărilor făcute, s-au dispus oprirea temporară de la comercializare a opt butelii, restricţionarea punerii pe piaţă a 796 butelii şi s-au dat şapte avertismente şi două amenzi contravenţionale, în valoare totală de 6.000 lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0