Prima paginăSanatate

Bombe cu ceas la Spitalul Roman

Dimensiune text

aparatura radiologie spital 2305Aparatura învechită dă dureri de cap conducerii Spitalului Roman. Pentru că aparatura radiologică este mai veche de zece ani, instituția sanitară nu a putut încheia contract de finanțare cu CAS Neamț. La fel s-a întâmplat și în cazul colonoscopiei, din cauza lipsei unui astfel de aparat. Datorită uzurii, și calculatoarele se defectează, astfel că prescrierea rețetelor online pentru pacienți este îngreunată. Pentru acest an, Consiliul Local a aprobat spitalului 970.000 de lei pentru investiții în aparatură. Conducerea instituției sanitare a înaintat la Ministerul Sănătății o listă cu aparatură necesară, în valoare de opt milioane de lei.

 

 

Spitalul Municipal de Urgență Roman are probleme serioase în ceea ce privește dotarea cu aparatură. Dacă unele secții au aparate ultramoderne, la fel cum se întâmplă și în cazul blocurilor operatorii, nu același lucru se poate spune despre alte aparate, extrem de importante, care, din cauza uzurii, au ajuns să cedeze ori funcționează extrem de greu. Recent, conducerea spitalului a solicitat înlocuirea unui aparat de la secția Obsetrică-Ginecologie, care s-a defectat, și reparații la o masă chirurgicală. Probleme sunt, însă, și la alte capitole. Potrivit medicului Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului, una din problemele cele mai grave este la secția Radiologie, unde aparatele sunt mai vechi de zece ani.

„În momentul de față, avem două urgențe în ceea ce privește aparatura. Este vorba de masa chirurgicală radiotransparentă de la secția Ortopedie, care s-a defectat, și cardiotopograful de la secția Obstetrică-Ginecologie. În ultimul caz, întrucât aparatul este foarte vechi, se impune achiziționarea unuia nou, altfel nu avem cum să monitorizăm bătăile cordului fetal. Avem bani pentru aceste achiziții. Reparația masei chirurgicale costă în jur de 5.000 de lei, în vreme ce un cardiotopograf poate să ajungă și la 60.000 de lei”, a declarat managerul interimar al spitalului.

Medicul Cătălina Pălăncianu mai spune că a trimis Ministerului Sănătății o listă cu aparatură în valoare totală de opt milioane de lei, însă nu se știe ce fonduri vor fi alocate pentru a înlocui aparatura uzată. „La Radiologie avem aparate mai vechi de zece ani, iar din această cauză nu s-a putut face contract cu casa de asigurări pentru radiologii în ambulator. Colonoscopul pe care l-am avut s-a defectat, astfel că nu putem efectua colonoscopii. În secția Chirurgie sunt probleme cu endoscopul și, tot aici, colegii medici au semnalat faptul că nu există un ecograf și că trebuie un ecograf portabil, pentru a nu mai transporta bolnavii la Radiologie. De asemenea, frecvent se defectează calculatoarele și imprimantele. Și asta în condițiile în care trebuie eliberate rețetele electronice. Și la laboratorul de Radiologie din Policlinică sunt probleme. Aparatul de acolo este foarte vechi și funcționează fără autorizație. Din păcate, aparatura nouă este foarte scumpă, iar fondurile sunt așa cum sunt”, a mai spus medicul Cătălina Pălăncianu.

Această situație s-a ivit din cauza faptului că, de la an la an, finanțarea spitalelor a scăzut, prețurile aparatelor au crescut și nu au mai putut fi înlocuite, astfel că medicii au trebuit să se mulțumească doar cu lucrări de reparații, care au îngreunat și investigațiile pacienților. În acest an, Consiliul Local Roman a aprobat din bugetul municipalității suma de 970.000 de lei, pentru investiții în aparatură medicală prioritară spitalului.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0