Prima paginăSanatate

Bolnavi refuzați de familii

Dimensiune text

Lunar, între opt și zece bolnavi psihici își agresează rudele. Ei ajung pentru tratament la spitalul de psihiatrie pentru maximum 50 de zile. Familiile caută să-i interneze în centre speciale, dar nu există locuri suficiente.

 

 

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că tulburările psihice afectează din ce în ce mai mulți oameni. Conform datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, în primele nouă luni ale acestui an, în evidențele medicilor de familie erau înregistrați 8.544 de bolnavi cu tulburări mintale, în creștere cu peste 1.000 față de anul trecut. De la începutul anului și până acum, la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” s-au înregistrat 822 de internări. Pentru că durata de internare este limitată, pacientul se întoarce în sânul familiei. Din păcate, unii dintre bolnavi sunt și consumatori de băuturi alcoolice, iar acestea, combinate cu afecțiunea psihică, duc la acte de violență. Victime cad, de cele mai multe ori, membrii familiei. Pentru a se proteja, familiile încearcă să interneze bolnavii în instituții specializate.

Potrivit medicului primar psihiatru Anca Hâncu, managerul spitalului de psihiatrie, lunar, între opt și zece pacienți se comportă violent cu membrii familiei. „Cât timp se află internați la noi și se află sub tratament, ei sunt foarte liniștiți. După ce se externează și se întorc la familii, devin violenți. Crizele lor sunt provocate, în majoritatea cazurilor, de consumul de alcool. Mai predispuși la violență sunt bolnavii diagnosticați cu schizofrenie, dar și cei cu tulburări de personalitate. Cât timp sunt internați sub tratament, nu există nici o problemă. Din păcate, în libertate au acces la alcool, principalul factor care declanșează crizele de violență”, a explicat medicul psihiatru Anca Hâncu.

Potrivit acesteia, deși familiile ar dori ca bolnavii să aibă parte de internare continuă, lucrul acesta este greu de realizat, pentru că instituțiile de ocrotire specializate sunt greu de găsit, iar dacă există, atunci nu au suficiente locuri. „Dacă un bolnav psihic este violent, iar familia nu poate avea grijă de el, atunci există două variante. Familia poate să ceară internarea medicală, în baza articolului 114 din Codul Penal, într-o instituție specială cum este cea de la Grajduri, iar în acest caz trebuie să aducă dovezi ale actelor de violență de la Poliție. Bolnavul poate fi internat pe baza unei hotărâri judecătorești. Familia mai poate să ceară internarea într-un centru rezidențial, cum este cel de la Războieni. În acest caz, trebuie să facă o cerere la primărie. Ulterior se întocmește un dosar și se face o expertiză medicol-legală, iar dacă sunt locuri, pacientul poate beneficia de internare permanentă”, a precizat medicul psihiatru Anca Hâncu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0