Prima paginăSanatate

Bolnavi în stare gravă refuzați de Spitalul Roman

Dimensiune text

Pentru acest an, fondurile instituției sanitare s-au diminuat pe toate liniile. Conducerea spitalului spune că din aceste fonduri nu se vor mai putea asigura medicamente scumpe. Numărul internărilor va fi redus drastic, spitalul ia în calcul să nu mai interneze bolnavii cu boli grave care necesită tratamente costisitoare.

 

 

Spitalul Municipal de Urgență Roman a primit o grea lovitură, odată cu publicarea noului contract-cadru de finanțare, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. Practic, bugetul spitalului a scăzut pe toate liniile, în condițiile în care numărul de externări, criteriul cel mai important pentru finanțare, a fost depășit. La acest capitol, spitalul a primit o dublă lovitură. Conducerea spitalului preconizează o reducere a numărului de externări cu 10%, iar Ministerul Sănătății a micșorat tariful pe caz ponderat, adică al bolnavilor externați, de la 1.444 de lei – cât era anul trecut -, la 1.380 de lei. Nici Centrul de Primire Urgențe (CPU) nu a scăpat, Ministerul Sănătății intenționând să-i reducă fondurile cu 20%.

La toate acestea se adaugă faptul că, din fondurile alocate, conducerea spitalului va trebui să efectueze și lucrări costisitoare de reabilitare și dotare, impuse de obținerea acreditării. În acest context, Comitetul director al spitalului a anunțat condiții drastice de internare și recomandă pacienților să se adreseze mai mult medicilor de familie și centrelor de permanență. De parcă situația nu era suficient de gravă, conducerea spitalului apreciază că, în viitorul apropiat, nu se știe dacă instituția sanitară va mai putea asigura aprovizionarea cu medicamente scumpe pentru tratarea unor patologii grave, luându-se în calcul chiar și refuzul de a interna astfel de bolnavi.

 

Mai puține internări și tratamente scumpe

 

Medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului, s-a declarat nemulțumită de faptul că, la Spitalul Roman, tariful pe caz ponderat s-a redus, în vreme ce la Spitalul Județean Neamț, instituție de același grad și care deservește un număr aproximativ egal de persoane, a rămas de 1.444 de lei. „Practic, vom munci mai mult pentru bani mai puțini. Vom avea probleme și vom analiza pe fiecare secție în parte ce putem face pentru a ne suplimenta veniturile. Avem deja depășiri ale numărului de pacienți externați pe luna martie, în condițiile în care luna încă nu s-a încheiat”, a declarat managerul interimar al spitalului.

Economist Leonard Achiriloaei, directorul financiar-contabil al spitalului, a declarat că, pentru a limita numărul de externări, va impune tuturor secțiilor criterii cât se poate de riguroase pentru internare, lucruri care vor fi stipulate în contractul de managament pe care spitalul îl va încheia cu fiecare șef de secție. „Limitarea internărilor va fi cea mai mare problemă, iar în condițiile actualului contract nu cred că vom putea suporta cheltuielile suplimentare. Colaborez cu cei din CPU, iar marea problemă este că populația cu greu acceptă noțiunea de programare. Nu toți cei care vin cu bilet de trimitere de la medicul de familie sunt urgențe, iar de aici încep discuțiile și negocierile. Lucrurile trebuie luate foarte în serios, pentru că nu putem cheltui mai mult decât producem. Criteriile noastre de urgență nu se suprapun cu ceea ce consideră familia că este urgență. O banală lispă de poftă de mâncare la un bătrân de 85 de ani, pentru noi, medicii, nu reprezintă o urgență, dar pentru familie da, și de aici încep discuțiile. Din cele 150 de prezentări zilnice la CPU, dacă facem o analiză a celor care reprezintă cu adevărat urgență, vom vedea că situația este dezastruoasă și implică cheltuieli foarte mari. Rugăm populația să se adreseze medicilor de familie și centrelor de permanență din oraș. Un sindrom febril, o colică abdominală, o spasmofilie se poate trata de către un medic de familie”, a afirmat medicul Cătălina Pălăncianu.

Potrivit acesteia, în asemenea cazuri, pacienții pot evita situațiile în care vor fi nevoiți să aștepte în CPU și se pot trata mult mai rapid. „Sunt situații în care la CPU sunt zece prezentări, din care unul din pacienți este în comă, în stop cardio-respirator sau cu atac cerebral. Cadrele medicale înțeleg că respectivul pacient este urgență de gradul 0 și nu se mai ocupă de o spasmofilie sau colică. Există un ghid foarte clar care specifică ce reprezintă urgențele, dar, dacă l-am aplica cu strictețe, un sfert din internări nu ar trebui să aibă loc, iar familiile ar fi foarte dezamăgite. Ar trebui să se lucreze cu doi medici pe tură: unul să facă selecția pacienților, iar altul să se ocupe de urgențe. La noi sunt trei medici în total, câte unul pe tură”, a mai spus managerul intermar al spitalului.

Medicul Cătălina Pălăncianu mai spune că există și foarte multe situații când pacienții vin la spital la CPU, ei cer să fie consultați de trei-patru specialiști, pentru că intenția lor este să-și facă doar investigații medicale. „În general, pentru urgențe asigurăm medicația la nivelul spitalului. Având în vedere că bugetul trebuie să asigure cheltuieli la toate capitolele, vom încerca să nu știrbim fondurile alocate pentru medicamente. Dar nu vom putea să aprovizionăm farmacia cu toate medicamentele pe care le-ar dori colegii noștri medici din spital. Sunt anumite cazuri care depășesc competențele spitalului în aprovizionarea cu medicamente. De exemplu, sunt cazuri care necesită antibiotice deosebite, pe care nu ne permitem să le avem pe stoc, dar pe care le achiziționăm pe loc. Dar, mă întreb, în momentul în care vom avea bugetul, dacă ne vom mai putea permite să ținem în spital o asemenea patologie”, a mai spus medicul Cătălina Pălăncianu.

COMENTARII

WORDPRESS: 6
 • GABRIELA BAYRAMOGLU 8 ani

  ACEASTA SITUATIE NU ESTE UNA NOUA….!!!!!!.TATAL MEU ACUM 5 ANI A FOST EXTERNAT DUPA 7 ZILE DE SPITALIZARE DOAR PT CA NU I S-A PUS NICI UN DIAGNOSTIC (AVEA PROBLEME CU FIEREA…ACET LUCRU A FOST DESCOPERIT DE SPITALUL MILITAR DIN IASI….)APOI ….DUPA O OPERATIE LA CLUJ , IN URMA UNEI COMPLICATII L-AM DUS CU AMBULANTA LA SPITALUL MUNICIPAL SI LA TRIAJ L-AU TINUT PE TARGA O ORA DEOARECE CHIRURGUL…. NU S-A OBOSIT SA COBOARE DE LA ETAJUL DOI SA-L CONSULTE L-AU TRIMIS LA SPITALUL VECHI.LA INSISTENTELE UNEI STIMATE DOAMNA DOCTOR SI DUPA CE I-AM PUS BANI IN BUZUNAR CHIRURGULUI DE LA MUNICIPAL L-AU INTERNAT PE TATICUL MEU SEARA DUPA O ZI DE PLIMBARI DE LA UN SPITAL LA ALTUL IAR DUPA 5 ZILE L-AM PIEDUT …. ESTE JALE …NU AU AVUT NICI UN AGOCALMIN SA-I INJECTEZE….LIPSA DE BANI DAR SI NEPASAREA MEDICILOR SUNT PROBLEME MAJORE….PRIMARUL SI CEI DIN MINISTERUL SANATATII AR TREBUI INTERNATI O SAPTAMANA….SI SA AIBA PARTE DE ACELASI TRATAMENT PE CARE IL AU BIETII ROMASCANI….

 • ionutz 8 ani

  Cum sa nu se depaseasca plafoanele alocate daca pe fisele pcientilor se descarca medicamente la greu,caz recent si concret ,facea antibiotice injectabile iar fisa medicala era plina cu medicamente ,sant convins ca aceasta practica este binecunoscuta.Iar faptul de a refuza sa internezi bolnavi in stare grava m-ise pare ,,GENOCID,,

 • culai 8 ani

  Asta este mai binele pentru populatie, trambitat in campanie de U.S.L ?!?.Mai rau ca acum n-a fost nici cand .Scumpiri peste scumpiri la servicii, alimente. Dar la ce nu, daca am ajuns sa platim si internarea in spital desi am contribuit peste 40 de ani la fondul de asiguraride sanatate. Halal SOCIAL-DEMOCRATI!.Am juns sa fim refuzati si la internare in spital.Rusinos pentru o tara in U.E.

 • Carmen 8 ani

  oare cat si cate vor mai suporta romanii???

 • leon 8 ani

  Indivizii astia au tupeul sa refuze internarea persoanelor care au contribuit o viata la sistemul de sanatate, deci si la salariile domniilor sale.Este vina pacientului ca se imbolnaveste? Momentan orice bolnav care se interneaza la Roman este indrumat spre farmaciile din jurul spitalului pentru a-si aduce propriile medicamente(nu medicamente rare ci banalele Cerebrolysin, pansamente, analgezice etc), iar daca ai ghinionul sa te internezi vineri ai toate sansele sa mori pana luni cand vin domnii doctori „specialisti” din week-end sau de pe la asa zisele „conferinte”.Declar in cunostinta de cauza si din trista experienta proprie, avand de curand o persoana foarte draga internata la bestiile astea cu chip uman si bineinteles pierzand-o din neglijenta lor.Nu mai vorbesc de modul cum abordeaza bolnavii sau apartinatorii, de nesimtirea fara margini a cadrelor medicale(80%) si a personalului auxiliar care au impresia ca sunt pe mosiile proprii.Pentru a nu generaliza m-am referit la : Neurologie, Cardiologie, Chirurgie, Radiologie.Nu imi exprim o parere ca frustrare la rezultatul obtinut in urma pierderii unei persoane ci am inca doua exemple din familie in ultimii doi ani cu aceeasi finalizare. Daca doriti o ancheta jurnalistica mai ampla pot oferi detalii, sunt sigur ca si alti romascani au trait experiente similare.
  Camerele alea de supraveghere din spital ar trebui inmultite si monitorizate de catre corpul de control al Ministerului Sanatatii pentru a se confirma cele spuse mai sus.
  Sfatul meu este sa evitati internarea in Spitalul Roman daca vreti sa aveti sansa la viata!

 • Gicu 8 ani

  Doamna Plancianu are o singura ingrijorare: mai putine internari, mai putine persoane carora sa le vanda vitamine pe bani grei!