HomeReligie

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman îşi serbează hramul

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman, situată între corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, se pregăteşte pentru sărbătoarea de hram. Slujba vecerniei va fi oficiată joi, 31 decembrie, la orele 16, de ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi din Protopopiatul Roman.

La slujbă vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ctitori ai lăcaşului de cult şi credincioşi. Pentru toţi cei prezenţi la slujbă, preoţii lăcaşului de cult – Cătălin Gabriel Miclăuş şi Ionuţ Amărinei – vor pregăti pachete cu dulciuri specifice sărbătorilor, precum şi tradiţionalii colăcei.

Participanţii la eveniment vor ciocni cu ierarhul o cupă de şampanie. 

Sfântul Vasile cel Mare, una dintre cele mai mari figuri ale creştinătăţii 

hram 02Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte, pe 1 ianuarie, pe Sfântul Vasile, una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii creştine, un mare învăţat, un ascet cu înaltă viaţă duhovnicească, un vrednic duhovnic şi un mare filantrop. Sfântul Vasile s-a bucurat de o cinstire deosebită din partea credincioşilor, bogata sa activitate pe plan teologic, pastoral şi social conferindu-i numele de „cel Mare”.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330, în Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă. Sfântul Vasile a primit o educaţie creştină aleasă. Iubitor de învăţătură, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena. A dus o luptă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. Pentru a înţelege mai bine tainele vieţii monahale, Sfântul Vasile cel Mare a călătorit în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia. La întoarcerea din acest pelerinaj, în anul 358, alături de mănăstirea de maici întemeiată de sora sa, Macrina, Sfântul Vasile a pus bazele unei mănăstiri de călugări. A fost hirotonit preot în anul 364, iar şase ani mai târziu a devenit episcop al Cezareei Capadociei, funcţie pe care a deţinut-o timp de nouă ani, până la trecerea la cele veşnice, la 1 ianuarie 379, la vârsta de 50 de ani. De-a lungul întregii sale vieţi, Sfântul Vasile s-a remarcat prin opera sa filantropică, dovadă stând numeroasele instituţii de asistenţă socială pe care le-a înfiinţat.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • ctitor 7 ani ago

    De ce după izgonirea preotului Antoci care este cititorul adevarat al acestei biserici preasfintitul vine an de an si inainte nu stia de aceasta biserică?Dumnezeu va face dreptate in cer ca deh pe pămînt sînt alte interese!