Prima paginăActualitateRural

Biserica din satul cu 38 de case

Dimensiune text

Locuitorii din satul Tabăra, comuna Icuşeşti, şi-au ridicat o biserică cu sprijinul părintelui Bogdan Mihai.

Locuitorii din cel mai mic sat din comuna Icuşeşti, Tabăra, şi-au ridicat o biserică. A fost un vis de-al lor mai vechi, pe care l-au putut împlini cu sprijinul părintelui Bogdan Mihai. Locuitorii celorlalte sate componente ale comunei s-au arătat sceptici că acest proiect va putea prinde contur, având în vedere că satul Tabăra nu are mai mult de 38 de case, din care opt sunt locuite de femei singure. „Locul pe care s-a ridicat biserica a fost sfinţit de PS Ioachim Băcăuanul la 27 iulie 2008. Am început lucrările la 1 septembrie. Biserica este ridicată şi acoperită, i-am montat geamurile şi uşile, dar mai este mult de lucru până la finalizare. Oamenii sunt foarte bucuroşi, deoarece pot participa la slujbe. Pictura bisericii, dotările interioare, amenajarea gardului şi construirea clopotniţei sunt principalele lucrări pe care le mai avem de realizat. Pentru că satul Tăbăra este mic, banii pentru construcţia bisericii au provenit, în principal, de la autorităţile locale, dar şi din parohiile învecinate, care ne-au ajutat să ne împlinim acest vis. Dacă totul va merge aşa cum ne-am propus, anul viitor vom participa cu toţii la sfinţirea bisericii”, a spus părintele Mihai.

Satul Tabăra datează din vremea lui Ștefan cel Mare. Numele localităţii datează, se pare, din 1474, când marele domnitor român şi-a stabilit acolo tabăra de pregătire, înainte de a pleca cu oştenii în lupta de la Vaslui. Noua biserică a fost ridicată pe locul   cimitirului fostei mănăstiri de călugări construită în vremea marelui domnitor român, dărâmată în perioada comunistă.

Satul Tabăra este o localitate binecuvântată de Dumnezeu. Oamenii locului, vechi crescători de oi, nu au renunţat la vechea îndeletnire nici astăzi. Din pârâul Tabăra, care izvorăşte din aceste locuri, îşi adapă animalele. Dacă, în trecut, în fiecare gospodărie exista o stână, în prezent sunt mai puţine decât degetele de la o mână. Aşezarea satului, într-o depresiune, i-a ferit pe oameni de izolarea din lunile de iarnă. La şcoala din sat învaţă 13 copii. Deşi biserica nu este încă finalizată, părintele Mihai a înfiinţat o bibliotecă parohială, iar prima donaţie de carte a sosit în această primăvară, din partea televiziunii publice. „Pentru că acum avem cărţi, le dau un «canon» uşor și plăcut, dar și folositor: să citească, mult, cât mai mult”, spune părintele.

Peste o lună, de Sfântul Ilie, locuitorii din satul Tabăra se vor aduna la biserică pentru a sărbători pentru prima dată hramul noii biserici.COMENTARII

WORDPRESS: 0