Prima paginăSport

Biruinţa Gherăeşti: oină, prin definiţie

Dimensiune text

Antrenorul Ioan Chifan

Antrenorul Ioan Chifan

Cea mai bună grupare de oinişti din România, în acest moment, nu reuşeşte să-şi vândă marfa la preţul potrivit valorii. Biruinţa a câştigat tot ce se putea la nivel de juniori, dar rămâne cu regretul de a nu se fi clasat pe locul I la niciuna dintre competiţiile seniorilor, la concurenţă cu Frontiera Constanţa şi Straja Bucureşti.  La ultimul turneu final de campionat naţional, în sală, Biruinţa Gherăeşti a ocupat locul secund.

Când spui Gherăeşti, spui oină. Acolo, toţi copiii din comună vor să devină practicanţi ai sportului naţional, aşa cum au fost bunicii şi părinţii lor. Acolo, sportul naţional şi-a găsit cuibul din care, an de an, ies campioni naţionali. La Gherăeşti se scrie zi de zi, în cartea de istorie a oinei, cu majuscule. O premieră în sportul naţional s-a înregistrat în 19 aprilie 2013, când s-a organizat prima ediţie a campionatului judeţean feminin. Ulterior, LPS Roman a ieşit învingătoare în competiţia naţională a liceelor cu jucători de la echipele de juniori ale Biruinţei Gherăeşti. Bătaia cea mare, la aruncare sau baston şi toate celelalte, se dă pentru intrarea în echipa de seniori. Orgoliile sunt mari, potenţial şi fond genetic există. Totuşi, echipele din Gherăeşti, Biruinţa şi Brigada, mai nou, nu reuşesc să se mai lipească de un titlu naţional la seniori.

Cunoscută sub denumirea Supercupa României, singurul trofeu care lipseşte din vitrina Biruinţei Gherăeşti, cea redenumită Cupa Regelui, a avut loc, în ziua 12 mai, după 114 ani de la desfăşurarea primului campionat naţional de oină, în 9 mai 1899. Biruinţa Gherăeşti a fost desemnată, în cele din urmă, ocupanta poziţiei a doua la prima ediţie a Cupei Regelui, deşi la festivitatea de premiere jucătorii echipei nemţene au primit medaliile de bronz, în pofida rezultatelor: Biruinţa Gherăeşti – Straja Bucureşti 16-18 (4-8), Biruinţa Gherăeşti – Frontiera Constanţa 17-16 (5-10), Frontiera Constanţa – Straja Bucureşti 15-9 (9-0).

oina03Greşelile costă

Biruinţa Gherăeşti a organizat, slab, prima etapă a campionatului naţional, seniori, deşi era în postura de prim-favorită şi cu lotul cel mai bun. Au fost prea puţini arbitri. Și, din acest motiv, echipele din Buzău şi Sibiu s-au retras. Clubul Sportiv Biruinţa Gherăeşti, cuib şi realizator de mare performanţă în sportul naţional, a vrut să facă o treabă bună, în folosul sportului, sâmbătă şi duminică, 25 şi 26 mai. Nu a mai fost aşa, deşi echipa gazdă a jucat foarte bine şi se îndrepta către o clasare, detaşată faţă de urmăritoare, pe locul I. Biruinţa a câştigat în toate meciurile până la înfruntarea cu Frontiera Constanţa, învingătoare, de asemenea, până la meciul direct cu Biruinţa. În acea partidă, care avea să fie decisivă pentru următoarele etape de campionat, jocul s-a întrerupt cu puţin timp înainte de final. Mai aveau de trecut linia de sosire, adică să scape neloviţi de minge, doi jucători de la Biruinţa. Scorul era 20-17 pentru Biruinţa. Dacă scăpa unul, Frontiera putea face maximum două puncte. Dacă îi prindea pe amândoi, ar fi fost 21-20 pentru Frontiera. Un „suporter” mult prea „înfocat” a intrat pe teren şi a lovit, fără menajamente, unul dintre arbitri. Atunci, Biruinţa, aflată pe locul I, a pierdut titlul de campioană şi mai mul decât atât. „Incidentul a fost posibil din cauza clubului organizator, care avea, conform regulamentului, obligaţia de a asigura şi integritatea arbitrilor, observatorilor federali, antrenorilor şi sportivilor şi asistenţă medicală. Nu s-au luat măsuri minime de precauţie şi au lovit în munca lor. Va trebui să muncim mult pentru refacerea imaginii. Adversarul trebuie respectat”, a spus atunci Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină.

În final, Biruinţa s-a ales doar cu medalia de bronz, la naţionalele de seniori. Obişnuinţele proaste sunt greu de remediat. Cei care muncesc vor suporta, mereu.

oina04Iarăşi campioană, la toate grupele de juniori: Biruinţa Gherăeşti

Locul I este cel pe care se află Biruinţa Gherăeşti de ani buni în oină, prin muncă, tradiţie şi talent, toate dublate de priceperea unui antrenor, Ioan Chifan, secondat îndeaproape de Mihai Blaj şi cu sprijinul material al lui Adrian Andrei. La nivel de juniori, Biruinţa n-a avut rivală în ţară nici anul trecut, când a luat toate trofeele posibile, aur la naţionalele în aer liber, tot de trei ori aur şi în sală, locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Școlar. În 2013 nu s-a schimbat nimic, în sensul că marea performanţă a rămas la ea acasă, în Gherăeşti. Anul rodnic a început cu ocuparea locului I la Olimpiadele Școlare ale Sportului Naţional, gimnaziu şi licee. A continuat cu trei titluri de campioană naţională la juniori I, II şi III în competiţia desfăşurată la Constanţa în perioada 2-4 august 2013 şi cu altele trei la competiţia similară din sală de acum o lună, în noiembrie

Loturile echipelor campioane, Biruinţa Gherăeşti, sunt alcătuite din: Andrei Bereşoaie, Dragoş Bereşoaie, Petru Andrei, Iulian Benchea, Petru Gherghel, Emanuel Gherghel, Emanuel Blaj, Paul Mătălică, Alexandru Bejan, Eduard Mărtinaş, Alexandru Serediuc, Gabriel Șulteş, Emanuel Mihăluţ, Emanuel Blaj, Mihai Mătălică, Vlad Râtan, Cosmin Roca, Alexandru Andrei, Iosif Andrei, Ciprian Vartic, Florin Blaj, Paul Bârgăoanu, Bogdan Bereşoaie, Eduard Tănase, Paul Gal, Ionuţ Bejan, Cosmin Năstase, Iosif Andrei şi Eduard Mihăluţ.

oina05An încheiat cu argint amar, la naţionalele de seniori în sală

Biruinţa Gherăeşti nu a reuşit să ia titlul la naţionalele de seniori pe teren descoperit. N-a reuşit nici la naţionalele în sală de Zărneşti, din prima decadă a lunii decembrie 2013. Frontiera Constanţa a terminat campioană, urmată de Biruinţa, Straja Bucureşti şi Brigada Gherăeşti.

„Am stabilit, împreună cu celelalte echipe, să ne arbitrăm între noi. Nu a fost cea mai bună variantă. Tot au ieşit discuţii şi n-a fost bine. Am şi eu parte din vină. A avut mare dreptate preşedintele Federaţiei, Nicolae Dobre, când a spus că varianta aleasă de noi nu este bună. Biruinţa a început foarte bine, cu 12-0 şi apoi 14-2, la pauză, cu Straja. Ne-am zis că la acest scor nu avem cum să scăpăm victoria. S-a încheiat 14-14. Anumite decizii şi chestii aparent minore au apăsat pe umerii jucătorilor noştri, juniori în majoritate. În meciul următor am pierdut, cu Frontiera, fără să putem avea ceva de reproşat. Am câştigat ultima partidă, cu Brigada. Arbitrii, jucători la echipele participante, n-au putut să facă faţă dublei misiuni. Totuşi, una peste alta, clasamentul a fost corect. Am fost învinşi, pe drept, în disputa pentru titlul naţional. Am ajuns, pe de altă parte, la concluzia că naţionalele de seniori, în sală, sunt periculoase. Aruncările sunt puternice, intervine lumina din sală care se combină cu cea venită de la soare, prin ferestre. Nu este bine. La o aruncare a unui jucător de al nostru, mingea l-a lovit tare în obraz pe un jucător advers. Putea fi o nenorocire. Trebuie pus accent pe protecţie, pe securitatea jucătorilor. Bănuiesc, din câte am discutat cu cei implicaţi în acest fenomen, că, începând din anul viitor, să nu mai fie competiţii de seniori în sală. Și la juniorii mari este periculos. Revenind la noi, titlul l-am pierdut. Frumuseţea oinei este afară, pe terenul cu iarbă. Este bine că am câştigat tot ce se putea la nivel de copii şi juniori. Am mai luat argint la Cupa Regelui şi bronz la campionatul naţional de seniori, plus locul I la Cupa Satelor. În ansamblu, ne-am menţinut pe aceeaşi poziţie ca anul trecut. Sper că juniorii noştri au prins experienţă consistentă în acest an şi că, în 2014, ne vom ridica, la seniori, peste nivelul din 2013”, a spus antrenorul Ioan Chifan.

Federaţia Română de Oină se află, din acest an, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Mihai I, Regele României.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0