[FOTO] Bilanțul furtunii în Neamț: o persoană lovită de trăsnet, locuințe evacuate, drumuri blocate de ape

HomeSocial

[FOTO] Bilanțul furtunii în Neamț: o persoană lovită de trăsnet, locuințe evacuate, drumuri blocate de ape

Județul Neamț s-a aflat de miercuri, 30 iunie, până joi dimineață, 1 iulie, la ora 6, sub atenționare de tip Cod portocaliu de fenomene meteo severe, asociate instabilității atmosferice accentuate. Furtuna și vijeliile au făcut pagube însemnate în tot județul, fiind nevoie de intervenția pompierilor din cadrul ISU Neamț, a reprezentanților Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU), a primăriilor și a drumarilor.

Până dimineață au fost emise, de asemenea, opt avertizări de tip Cod roșu prin serviciul RO-ALERT, pentru fenomene periculoase imediate, în mai multe localități din județ, între care și Roman, Cordun sau Gherăești. Conform hidrologilor, în ultimele 24 de ore, în secțiunile monitorizate de Administrația Bazinală de Apă Siret – Bacău, precipitația maximă înregistrată a fost de 86,2 l/mp la stația hidrometrică Cuejdiu, râu Cuejdiu, județul Neamț.

Bătrân lovit de trăsnet

Conform ISU Neamț, miercuri seară, un bărbat de 84 de ani a fost găsit decedat sub un copac în localitatea Stejaru, din comuna Pângărați. Pompierii au fost solicitați să intervină în sprijinul unui echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț pentru a transporta trupul bătrânului, care a fost surprins de trăsnet, de la o distanță de aproximativ patru kilometri de drumul de acces.

Evacuați din calea apelor

Raportul din această dimineață al ISU Neamț arată că pompierii și forțele SVSU locale au intervenit noaptea trecută pentru evacuarea unei mame cu doi copii minori la Sagna, pentru evacuarea a patru persoane în localitatea Valea Seacă, din comuna Bălțătești, pentru evacuarea unei persoane din localitatea Bodeștii de Jos, comuna Bodești, și pentru evacuarea a cinci persoane, în localitatea Crăiești, comuna Bozieni. Pensiunea „Pădurea de Smarald”, din localitatea Agapia, a fost izolată și a fost inundată, în ea aflându-se cinci persoane – proprietari și o familie de turiști cu un copil.

Au fost inundate locuințe și curți, fiind nevoie de intervenții pentru scoaterea apei, în localitatea Stânca, din comuna Pipirig, în localitatea Grumăzești, la Valea Seacă și Bălțătești, din comuna Bălțătești, în localitatea Oșlobeni (șapte locuințe și zece curți inundate), la Rădeni, comuna Păstrăveni, la Dobreni (3), la Crăiești, comuna Bozieni, în Boțești, comuna Girov, la Urecheni, la Verșești, comuna Girov, în localitatea Târpești, comuna Petricani (2), dar și în localitatea Buruienești, comuna Doljești. Apele au inundat o hală de producție a unui operator economic de pe Aleea Plopilor, din municipiul Roman.

Curți inundate au mai fost la: Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, din Piatra Neamț, la Stânca, în comuna Pipirig (7), Turturești (2), comuna Girov (1), municipiul Roman, pe străzile Principatele Unite (4), Anton Pann (1), Maramureș (1) și Tinosului (2), la Bodeștii de Jos, comuna Bodești (5), localitatea Ștefan cel Mare (12), în localitatea Bârgăoani (1), în Căciulești, comuna Girov (2), Târpești, comuna Petricani (8), în Grințieș (3), Războieni (1), Oșlobeni (10), Girov (10), Bălțătești (2), Petru Vodă și Topoliceni, comuna Poiana Teiului (1), Valea Seacă, în comuna Bălțătești, în localitatea Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, la Garda nr. 2 de Intervenție Poiana Teiului, în comuna Ceahlău (4), în Gherăești (1), Crăcăoani (1), în Piatra Neamț, pe strada Pepinierei (1), în localitatea Dobreni (1), Gâdinți (1), în localitatea Izvoare, comuna Dumbrava Roșie (1), Ghigoiești, comuna Ștefan cel Mare (1), sau în Bistricioara, comuna Ceahlău (2).

Copaci rupți de furtună

Mai mulți copaci au căzut pe firele electrice, în Piatra Neamț, în Tîrgu Neamț, în localitatea Secuieni și în Săvinești. Trei stâlpi de telefonie au căzut pe DJ 157H, în localitatea Dănești, unul în Dealul Mărului, pe DN 15D, iar un alt stâlp a căzut pe stradă în localitatea Lunca, din comuna Oniceni.

Pe străzile din Roman și în Parcul Municipal, furtuna a rupt 28 de copaci. Copaci prăbușiți pe carosabil au fost în: Filioara, comuna Agapia, Piatra Neamț, Secuieni, Ion Creangă, Pildești, comuna Cordun, pe DJ 155F, pe DN 15B, în localitatea Timișești, altul între Păstrăveni și Davideni, pe DJ 155i și pe DJ 155F.

Un acoperiș a fost luat de vânt, în Pildești, comuna Cordun, iar elemente de tablă au fost luate de vânt în Piatra Neamț, pe străzile Ștefan cel Mare și Durăului.

Drumuri afectate de ape

Conform ISU Neamț, un pod a fost avariat de torenți, în comuna Crăcăoani, dar accesul către persoanele din localitate s-a putut face pe un alt pod, care permite trecerea autoturismelor.

În comuna Grințieș, un pod din tuburi PREMO peste râul Grințieșul Mare a fost distrus. Aproximativ 100 de persoane au fost izolate, fără acces auto, accesul putându-se face doar pietonal.

În localitatea Ceahlău au fost aduse aluviuni pe carosabil, pe DJ 155F. Pe DJ 156A, în localitatea Boțești, comuna Girov, s-a umflat asfaltul, DN 15D a fost blocat la Crăiești, iar DC 113A Baratca-Vlădiceni, comuna Bârgăoani, a fost parțial blocat.

DRPD Iași a anunțat joi dimineață că a fost închis temporar circulației DN 15, la kilometrul 237+874, Bistricioara, județul Neamț, din cauza unui torent care a transportat din munte o cantitate mare de pietre și resturi arboricole. „Pe fondul atenționării Cod Roșu de averse, podețul în care se descarcă torentul a fost colmatat și deteriorat, iar apa a transportat aluviuni pe partea carosabilă. Traficul se desfășoară pe ruta ocolitoare DJ 155F (ocol de aproximativ doi kilometri). În zonă acționează echipele Secției Drumuri Naționale Piatra Neamț”, arată reprezentanții DRDP Iași.

Mii de oameni fără energie electrică

Miercuri seară, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, localitățile Bălănești, Ghigoiești, Bârgăuani, Traian, Nisiporești, Gâdinți, Gârcina și Cuejdiu erau afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. Joi dimineață la ora 8, în județul Neamț, în localitățile Bălănești, Ghigoiești, Bârgăuani, Botești, Nisiporești, Gâdinți, Gârcina, Cuejdiu, Agapia și Pângărați, 6.763 de consumatori nu erau alimentați cu energie electrică, lucrându-se pentru remedierea situației.

Joi la ora 16, Delgaz Grid a informat că mai erau afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică localitățile Gârcina, Cuejdiu și Agapia, cu 1.721 de consumatori nealimentați.

Încă o noapte sub Cod portocaliu

Misiunile ISU Neamț și ale voluntarilor SVSU din județ au continuat și pe parcursul zilei de joi.

Joi după-amiază, ISU Neamț a anunțat că la un iaz din localitatea Bălănești, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig, existând pericol de inundații, la fața locului deplasându-se subprefectul judeţului Neamț, inspectorul șef al ISU Neamț, pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani, administratorul iazului și reprezentanți de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț. Au fost dispuse măsuri de avertizare a populației din aval, fiind transmis mesaj prin RO-ALERT, și se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundații (aproximativ 5-6 în satul Bălănești și 10-12 în satul Ghelăești), pentru a asigura avertizarea populatiei, au transmis reprezentanții ISU Neamț.

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat joi avertizarea meteo de tip Cod portocaliu și Cod galben emisă la începutul săptămânii, prelungind intervalul în care cea mai mare parte a țării, inclusiv județul Neamț, va fi afectată de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.

Meteorologii spun că până vineri, 2 iulie, la ora 10, în întreg județul se mai pot înregistra averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 60-70 l/mp.

Un bătrân a fost lovit de trăsnet în comuna Pângărați

Un bătrân a fost lovit de trăsnet în comuna Pângărați

Un pod a fost avariat în comuna Crăcăoani

Un pod a fost avariat în comuna Crăcăoani

 

 

 

 

 

 

Foto, video: ISU Neamț

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0