Prima paginăRural

Bibliotecă comunală modernă la Gherăești

Dimensiune text

Transformarea fostului cămin cultural din satul Gherăești în Centru de Cultură și Creație a permis desfășurarea, în aceeași locație, mai multor activități. Clădirea a fost compartimentată în așa fel încît cuprinde sală de spectacole cu 150 de locuri, bibliotecă comunală și muzeul satului. Clădirea a fost reabilitată printr-un proiect cu finanțare europeană.

 

 

Foto: Căminul cultural din Gherăești a fost transformat Centru de Cultură și Creație

 

 

Nu s-a făcut recepția construcției deoarece mai sînt de finalizat lucrările de amenajare a unor grupuri sociale. În afara acestor lucrări, avem de amenajat parcul și parcarea din fața Centrului de Cultură și Creație, situat în centrul civic„, a precizat Carol Bereșoae, primarul comunei Gherăești.

Fosta bibliotecă din Gherăești

Fosta bibliotecă din Gherăești

Dacă pînă acum biblioteca comunală, care funcționează neîntrerupt din 1923, și-a desfășurat activitatea într-un spațiu al școlii, odată cu reorganizarea centrului aceasta dispune de un spațiu generos. Reabilitarea fostului căminului cultural a fost posibilă printr-un proiect cu finanțare europeană și locală. Realizat prin Măsura 322, proiectul a presupus și alimentarea cu apă și canal a satului reședință, precum și înființarea unui Centru de zi pentru copii. Modernizarea Centrului de Cultură și Creație a însemnat o cheltuială de 1.200.000 de lei.

 

Biblioteca comunală din Gherăești, în casă nouă

 

Biblioteca din cadrul Centrului de Cultură și Creație cuprinde, pe lîngă o sală de împrumut și lectură, și un depozit de carte. Spațiul destinat bibliotecii a fost dotat cu mobilier nou și dispune de toate utilitățile necesare.”Începerea lucrărilor de reabilitare la căminul cultural a impus mutarea sediului bibliotecii, pe o perioadă determinată, într-o sală din corpul B al Școlii Gherăești„, a spus bibliotecara Roxana-Crina Bereșoaie.

Administrația publică locală a alocat anual fonduri pentru creșterea fondului de carte al bibliotecii. „Anual, cumpărăm cărți din fondurile alocate de Consiliul Local. La acestea se adaugă donațiile de carte, care provin de la Biblioteca Județeană, de la scriitorii nemțeni și chiar de la localnici„, a spus bibliotecara.

Un dezavantaj al acestei mutări provizorii a fost micșorarea numărului utilizatorilor adulți, care și-au redus vizitele la bibliotecă. „Sper ca noua locație a bibliotecii să aducă un număr mare de utilizatori, aparținînd tuturor categoriilor de vîrstă. Este un prilej să-i aducem la bibliotecă și pe adulți, care evitau să împrumute cărți cînd biblioteca funcționa în școală„, a precizat bibliotecara Roxana-Crina Bereșoaie.

Un plus de valoare și o îmbunătățire a imaginii bibliotecii se datorează Centrului Biblionet din cadrul bibliotecii. Sala de internet are cinci calculatoare, din care unul este achiziționat din fondurile administrației publice locale, iar celelalte patru au fost primite prin intermediul programului Biblionet. „Încercăm să diversificăm serviciile Centrului Biblionet, prin organizarea de activități diverse și multiple, de petrecere a timpului liber și de comunicare cu cei aflați în străinătate„, a mai spus bibliotecara.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0