Bețivii, buni de plată

Pacienții care ajung la spital ca urmare a stării de ebrietate ar putea să plătească o parte din spitalizare. Dacă nu au bani, ei ar putea efectua muncă în folosul comunității. Spitalul consumă în jur de 200.000 de lei cu serviciile medicale acordate bețivilor.

 

 

Este binecunoscut faptul că alcoolul face ravagii în România. Pe lîngă implicațiile sociale pe care le are consumul de alcool, impactul asupra stării de sănătate este, uneori, devastator. Acest lucru se răsfrînge, indirect, și asupra finanțării spitalelor, care, în loc să trateze bolnavi cu afecțiuni care necesită îngrijiri reale, cheltuiesc sute de mii de lei anual pe tratamentul celor care au băut peste măsură, s-au bătut ori au provocat accidente rutiere după ce au consumat alcool.

Acest lucru s-ar putea schimba în curînd. La începutul acestei săptămîni, Senatul a adoptat, tacit, o inițiativă legislativă care prevede ca asistența medicală acordată în cazuri de intoxicație etilică acută să fie suportată în proporție de 30% de către asigurat. Aceeași inițiativă legislativă propune ca, în cazul în care persoana asistată medical pentru intoxicație etilică nu achită cheltuiala, aceasta să fie obligată să efectueze 50 de ore de muncă în folosul comunității.

„Tratarea cazurilor de etilism acut, în urma intoxicațiilor cu alcool, presupune costuri ridicate pentru unitățile sanitare și nu este firesc ca aceste costuri să fie suportate în întregime din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, atît timp cît pacienții consumă alcool și se prezintă la unitățile sanitare pentru asistența medicală care în prezent este gratuită pentru aceștia”, se arată în motivarea acestei propuneri.

„Este o inițiativă foarte bună, pentru că, în loc să fie tratați bolnavii care au cu adevărat nevoie, fondurile se duc pe tratamentul celor care au consumat alcool. Nu se poate face o statistică, dar cred că, într-un an de zile, spitalul consumă în jur de 200.000 de lei cu serviciile medicale oferite persoanelor în stare de ebrietate, victimelor agresiunilor sau accidentelor rutiere petrecute pe fondul consumului de alcool. Numai recoltarea unei alcoolemii se ridică la aproximativ 60 de lei. Problema este că trebuie să se stabilească foarte clar, pe baza unui buletin de analize, dacă persoana a fost în stare de ebrietate. În lipsa unei constatări fără echivoc, persoana poate contesta diagnosticul. La spital, noi doar constatăm că persoana e băută sau în stare de ebrietate, însă în instanță contează doar concluziile medicului legist, întrucît aceste analize au regim special și nu pot fi efectuate de oricine”, a apreciat medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0