HomeNeamt

Bestii cu nume de părinte

În zece luni, 257 de cazuri de abuz asupra copiilor au fost instrumentate de Direcția pentru Asistență Socială și Protecție a Copilului. Agresorii sunt, de multe ori, chiar părinții copiilor. Lăsat la voia sorții de părinți, un băiețel a fost găsit în îngrijirea unui bunic de 93 de ani.

 

 

De multe ori, copiii sunt cei care ajung să sufere și să se simtă vinovați pentru neîmplinirile propriilor părinți. Bătuți și abuzați de cei care le-au dat viață, copiii „îngrijiți” de bestii cu chip de om ajung, la rândul lor, victime ale frustrărilor și poartă stigmatul vinovăției, acumulate în copilărie sau în adolescență. De cele mai multe ori, agresorii micuților sunt părinții, rudele sau concubinii părinților.

În numai zece luni, Serviciul Abuz, Neglijare și Exploatare din cadrul Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DASPC) Neamț a înregistrat 257 de cazuri de abuzuri săvârșite asupra copiilor din județul Neamț. 223 dintre copii au rămas în familie, fiind monitorizați și consiliați de specialiștii instituției, iar alți 35 au fost instituționalizați, departe de cei care i-au abuzat. Cele mai multe cazuri de neglijare și abuz au fost rezultate directe ale plecării părinților la muncă în străinătate. 18 dintre copiii abuzați au fost agresați sexual, în patru astfel de cazuri agresorii fiind în închisoare deja.

Fiecare caz instrumentat de specialiștii DASPC Neamț are o poveste tristă. Directorul instituției, Cristina Păvăluță, își amintește, însă, cazul unui băiat de opt ani, lăsat în grija rudelor de la frageda vârstă de cinci ani, când mama lui a plecat la muncă în Italia. Apoi, tatăl băiețelului a plecat să lucreze în București, iar surorile mai mari l-au părăsit pe micuț, acesta rămânând în grija unui bunic în vârstă de… 93 de ani. Cum bătrânul nu mai are puterea și nici capacitatea de a îngriji un alt suflet, copilul a fost neglijat în mod constant. „Nu am avut altă soluție decât să luăm măsura internării copilului într-un centru de plasament, pentru că riscurile pentru sănătatea și integritatea băiețelului erau prea mari”, a spus Cristina Păvăluță.

Comentarii

WORDPRESS: 0