83 de copii au fost părăsiți, anul trecut, în spitalele din județ. 41 dintre aceștia au fost dați fie unui asistent maternal, fie unui centru de plasament. Tot anul trecut, 175 de minore au devenit mămici.
Fenomenul abandonului bebelușilor în maternitățile din județ continuă să rămână o realitate, cu toate că a scăzut drastic. Medicii sunt îngrijorați că și vârsta celor care devin mame a început să scadă, înregistrându-se tot mai multe mame minore. Multe dintre acestea, spun medicii, se dovedesc mult mai responsabile decât unele mame adulte. La scăderea numărului de abandonuri a contribuit și indemnizația de creștere a copilului, care este de 200 de lei pe lună. Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, anul trecut, la nivelul întregului județ se înregistrau 179 de gravide minore, din care 175 au devenit mame. Dintre acestea, nouă aveau vârsta sub 15 ani. La Maternitatea Roman au devenit mămici 78 de minore. Tot în decursul anului trecut s-au efectuat 561 de ședințe de consiliere a mamelor cu risc de abandon, iar 83 de copii au fost părăsiți în secțiile de pediatrie și nou-născuți. Pentru 41 dintre aceștia s-au instituit măsuri de protecție, semn că cele care le-au dat viață fie nu au avut cu ce să-i întrețină, fie nu i-au dorit.
„Deși mă ocup de o zonă săracă, cu multe probleme sociale, pot să spun că sunt unul dintre medicii fericiți, pentru că am 40 de mămici care au copii cu vârste foarte mici și nu au avut în intenție să-i abandoneze niciodată. Acesta este și rodul efortului nostru în munca de consiliere pe care o facem cu aceste mame. În urmă cu un an sau doi, am avut o singură mamă care și-a abandonat copilul, dar și-a dat consimțământul pentru adopție. În plus, și indemnizația de creștere este un suport, pentru că, de multe ori, reprezintă o sursă importantă de venit pentru familie”, a apreciat medicul Filip Panait, medic de familie în comuna Bâra.
Anul trecut, la Spitalul Roman s-a întocmit 20 de dosare pentru instituirea măsurilor de protecție în cazul unor bebeluși părăsiți în spital.
Conform procedurii, dacă un copil este abandonat în spital, serviciul social al spitalului sesizează primăria localității de unde este mama și Protecția Copilului. Apoi, primăria localității trebuie să facă o anchetă. Dacă mama este identificată, iar ea acceptă instituirea măsurilor de protecție, atunci primăria trebuie să anexeze la dosar și un plan de măsuri pe care l-a propus pentru a se evita abandonul, în sensul sprijinirii mamei. Ulterior, dosarul este analizat de Protecția Copilului, care decide fie darea copilului unui asistent maternal, fie plasarea într-un centru de plasament. Procedura durează cel mult o lună, timp în care bebelușul este internat în spital.
Din păcate, a rămâne gravidă înainte de vârsta majoratului implică și riscuri. Anul acesta, o gravidă în luna a V-a, în vârstă de 17 ani, aflată la a doua sarcină și având malformații ale inimii care o făceau incompatibilă cu sarcina, a fost adusă, în stare gravă, la Spitalul Municipal de Urgență Roman, de la Valea Ursului, dar nu a mai putut fi salvată și nici copilul pe care îl purta în pântec.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii