Bărbații suspectați de omor calificat, tentativă la omor calificat şi tâlhărie calificată au fost reținuți

HomeActualitate

Bărbații suspectați de omor calificat, tentativă la omor calificat şi tâlhărie calificată au fost reținuți

După perchezițiile de joi din mai multe județe, printre care și Neamț, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tâlhărie calificată şi şantaj, procurorii au dispus reținerea mai multor inculpați.

”Le-a transmis membrilor grupării ”să-l facă tocăniță””

Vineri, procurorii au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaților Liviu Bîrligea, Mihai Ionuț Martinaș, Gabriel Nicu Păunescu, Corneliu Vîrlezeanu și Ionuț Păuc, pentru săvîrşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, omor calificat, tentativă la omor calificat şi tâlhărie calificată.

Conform unui comunicat al DIICOT, ”pe fondul unor neînţelegeri dintre suspectul A. I., lider al unui grup infracţional care dorea să deţină  controlul în ceea ce privește activităţile infracţionale desfăşurate pe teritoriul Irlandei  şi persoana vătămată care ar fi încercat să-și impună autoritatea în zona de acțiune a grupării,  la data de 09.04.2014, suspectul A. I  i-a convocat la o întâlnire în locuinţa sa, situată într-o localitate din Irlanda,  pe inculpaţii Bîrligea Liviu, Martinaş Mihai Ionuţ, Păunescu Gabriel-Nicu, Vîrlezeanu Corneliu, Păuc Ionuț precum şi pe alţi suspecţi pentru a le transmite membrilor grupării locația unde se află victima, modul în care urmează să acționeze şi a pus  la dispoziție  armele cu care să exercite actele de violență. Cu ocazia acestei întâlniri, suspectul A. I.  le-a transmis membrilor grupării ”să-l facă tocăniță” și să exercite acte de violență asupra tuturor persoanelor care se aflau în apartamentul victimei.   După întâlnirea cu suspectul A. I, la data de 09.04.2014, inculpații MARTINAŞ Mihai Ionuţ, PĂUNESCU Gabriel-Nicu, VÎRLEZEANU Corneliu, PĂUC Ionuț, Bîrligea Liviu împreună cu alţi suspecţi, fiind instigați de către suspectul A. I, s-au deplasat cu două autovehicule în localitatea Navan din Irlanda, cu scopul de a o omorî pe victimă și de a exercita acte de violență asupra tuturor persoanelor cu care locuia victima, respectiv asupra a trei persoane vătămate și asupra a doi martori”.

Victima a sărit de pe balcon

Cercetările au arătat că, pe 9 aprilie și 10 aprilie 2014, o persoană de sex bărbătesc , ce locuia la parterul blocului în care locuia victima, le-a acordat sprijin inculpaților și suspecților, respectiv le-a pus la dispoziție apartamentul pentru ca autorii să o supravegheze pe victimă. ”Astfel, la data de 10.04.2014, în jurul orei 01.45 – 02.00,  inculpaţii împreună cu alţi suspecți, au pătruns în apartamentul din Navan, au exercitat acte de violență (cu răngi și cuțite) asupra victimei și asupra a două persoane vătămate, lovindu-le pe acestea în zone vitale (în zona capului)  sustrăgând totodată din locuință mai multe bunuri ce îi aparțineau victimei, respectiv, un laptop, o tabletă, un telefon mobil și  un rucsac. Pentru a-şi asigura scăparea, victima a sărit de la balconul apartamentului, cerând ajutor persoanelor ce locuiau în apartamentul de la parterul blocului (unde locuia complicele autorilor) însă a fost prinsă de către membrii grupului care au continuat să exercite acte de violență asupra victimei până când aceasta nu a mai strigat și nu mai prezentat semne că este conștientă. Ulterior, victima a fost transportată la un spital din orașul Dublin însă  urmare a actelor de violență ce  i-au  provocat leziuni traumatice grave, la data de 13.04.2014, aceasta a decedat.    Pe parcursul urmăririi penale, liderul grupării, suspectul A. I., a încercat să-i determine pe inculpații Păunescu Gabriel Nicu și Mărtinaș Mihai Ionuț să nu dea declarații în fața procurorilor cu privire la faptele de omor cercetate, asigurându-i că vor beneficia de pedepse de 4 ani închisoare, în contextul în care vor reveni în Irlanda, sub autoritatea sa”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Inculpaţii au fost prezentaţi vineri, 29 septembrie, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare  preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0