Prima paginăSanatate

Bani mai mulți pentru tratarea pacienților critici

Dimensiune text

Patru programe naţionale de sănătate, în valoare de 235 milioane de lei, vizează hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, cancerul esofagian şi chirurgia endovasculară periferică.

Începând cu data de 1 iulie, din bugetul Ministerului Sănătăţii vor fi finanţate patru programe naţionale pentru pacienţii aflaţi în stare critică. Este vorba despre programul pentru pacienţii cu hemoragii digestive superioare, care include consumabile pentru intervenţii endoscopice de urgenţă, pentru icter mecanic neoplazic şi achiziţii de stenturi pentru tratamentul endoscopic.Un alt nou program care va fi finanţat îi vizează pe pacienţii cu neoplasme esofagiene, pentru care va fi suportată achiziţia protezelor esofagiene.

Tot de la 1 iulie a intrat în vigoare şi programul de chirurgie endovasculară periferică, pentru care Ministerul Sănătăţii va finanţa achiziţia de materiale consumabile specifice pentru tratamentul endovascular, minim-invaziv, astfel încât, în cazul pacienţilor cu astfel de afecţiuni, să fie evitate intervenţile chirurgicale deschise.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, bugetul pe 2015 alocat până în prezent pentru toate acţiunile prioritare este de 235 de milioane de lei, iar aceste noi programe vin în completarea celor cinci acţiuni prioritare lansate în 2014 tot pentru pacienţii spitalizaţi în stare gravă, respectiv programe naţionale pentru infarct miocardic, traumă, accident vascular cerebral, moarte subită de cauză cardiacă şi terapie intensivă.

Din luna aprilie a acestui an, şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a intrat în Programul Naţional de Anestezie şi Terapie Intensivă, ceea ce presupune că finanţarea pentru această secţie vine, acum, direct din partea Ministrului Sănătăţii şi este mai mare decât cea care era asigurată din bugetul spitalului.

COMENTARII

WORDPRESS: 0