HomeSocialSanatate

Bani din bugetul local pentru medici

Primarul municipiului Roman nu este de acord cu această propunere a Ministerului Sănătăţii.

O noutate a reformei din Sănătate este că, odată ce va intra în vigoare, autorităţile locale vor putea contribui la plata salariilor medicilor din spitalele din localitate. În prezent, la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, salariile sunt acoperite exclusiv din contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Ordonanţa de Urgenţă numărul 2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, prevede că autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.

„Avem câteva modificări, respectiv completări, la Legea numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. O noutate absolută în lege este aceea prin care autorităţile locale pot participa la cheltuielile de personal, respectiv pot da salarii mediciilor şi asistentelor din spitalele aflate în subordine”, a afirmat ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe. Ministrul a explicat că decizia aceasta a fost luată după ce unii primari şi-au exprimat disponibilitatea să plătească angajaţi din spitalele din subordine. Potrivit ministrului Sănătăţii, şi consiliile judeţene pot finanţa salariile angajaţilor din spitale sau le pot asigura condiţii de locuit.

Primarul municipiului Roman nu este de acord cu această propunere a Ministerului Sănătăţii. „Bugetul local nu poate duce în spate mai mult decât o face. Ministerul Sănătăţii nu trebuie să arunce mingea în curtea primăriilor. Dacă ar fi să dăm noi salariile medicilor, atunci preluăm activitatea totală a spitalului, precum şi o parte din fondurile care se încasează prin contribuţia de sănătate. Dacă Ministerul dă primăriilor nişte responsabilităţi, atunci ar trebui să dea şi nişte fonduri. În acest caz, cu siguranţă, Primăria se va descurca foarte bine, se va implica să crească gradul de calitate a serviciilor medicale, prin atribuţiile şi competenţele pe care le are”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul Romanului.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • culai 11 ani ago

    Foarte buna observatie. Cum , ministerul sanatatii[ sau casa de sanatate ]incaseaza contributiile pentru sanatate si altii sa faca cheltuielei!?.De unde , din alte taxe incasatae dela contribuabil. Este o marsavie USELISTA. rUSINE!.