Prima paginăActualitate

Avocatul Ioan Chelaru, ales preşedinte al Academiei de Științe Juridice din România

Dimensiune text

Marţi, 15 decembrie, la sediul Uniunii Juriştilor din România a avut loc prima adunare generală a Academiei de Știinţe Juridice din România (AȘJR). Înfiinţată în temeiul Legii nr. 139/2015, aceasta este continuatoarea în drepturi şi preia tradiţiile Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, înfiinţate în anul 1939. Academia de Ştiinţe Juridice din România reuneşte în rândurile sale personalităţi ştiinţifice reprezentative din domeniul ştiinţelor juridice, care au contribuit la dezvoltarea ştiinţelor şi culturii juridice.

În cadrul primei adunări generale a fost aleasă, din rândul membrilor titulari, conducerea acestei structuri academice, a fost stabilit numărul maxim de membri titulari şi corespondenţi, au fost constituite colective de redactare a regulamentului propriu şi a regulamentului consiliului de onoare.

Componenţa primei structuri de conducere a AȘJR este următoarea: preşedinte – avocat doctor Ioan Chelaru, vicepreşedinţi – profesor universitar doctor Ioan Leş, profesor universitar doctor Brânduşa Ştefănescu, profesor universitar doctor Dan Claudiu Dănişor, profesor universitar doctor Tudorel Toader, profesor universitar doctor Bogdan Ciucă, secretar general – profesor universitar doctor Ovidiu Predescu.

În acest cadru a fost subliniată tradiţia culturii juridice româneşti, contribuţiile de excepţie ale înaintaşilor noştri la consolidarea şi perfecţionarea ştiinţei dreptului român şi afirmarea acestuia în plan european. A fost menţionată, totodată, importanţa actuală a dreptului şi a ştiinţelor juridice care organizează funcţionarea statului, impun obligaţii şi asigură valorificarea intereselor persoanelor fizice şi juridice.

Nu în ultimul rând, a fost evidenţiată importanţa majoră a profesiilor juridice, activitatea celor care în calitate de judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici sau executori judecătoreşti efectuează un serviciu în beneficiul societăţii.

Ales în funcţia de preşedinte, avocat doctor Ioan Chelaru a afirmat: „Prin înfiinţarea Academiei de Știinţe Juridice din România s-a reuşit un prim pas către coagularea competenţelor juridice din toate domeniile dreptului şi din toate profesiile juridice, în scopuri ce ţin de înfăptuirea statului de drept. Conform atribuţiilor stabilite de lege, AȘJR are un rol crucial în contextul evoluţiei procesului legislativ accelerat din zilele noastre. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o implicare mai puternică, ce include un nivel înalt de competenţă în evaluarea fenomenelor juridice, în gândirea integrată a acestora. În procesul elaborării actelor normative, al creaţiei juridice în general, se simte foarte acut nevoia participării unor specialişti consacraţi ai dreptului, care să furnizeze evaluări, puncte de vedere şi opinii juridice. De asemenea, un obiectiv central al AȘJR este promovarea, dezvoltarea, sprijinirea şi protejarea ştiinţelor juridice şi a învăţământului superior juridic sub toate formele. Deopotrivă, va susţine, potrivit atribuţiilor ce i-au fost conferite prin lege şi statut, colaborarea şi comunicarea dintre profesiile juridice. Pornesc cu speranţă şi încredere pe acest drum şi le mulţumesc tuturor celor care şi-au adus aportul la punerea bazelor Academiei de Știinţe Juridice din România”.

Conform legii de înfiinţare, AŞJR recunoaşte Academia Română ca fiind cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi colaborează cu Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională, cu instituţiile şi organizaţiile ştiinţifice academice, de cercetare şi învăţământ juridic, din ţară şi din străinătate, şi cu organizaţiile profesionale ale juriştilor, precizează un comunicat de presă al AŞJR.

COMENTARII

WORDPRESS: 0